52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις στις 27 Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο σε μετρό και λεωφορεία και σήμερα ξεκινούν οι πρώτες δημόσιου χαρακτήρα έρευνες. Κύριος άξονας των ερωτημάτων θα είναι το κατά πόσο οι επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί.
Οι οικογένειες των θυμάτων και επιζώντες επί μακρόν απαιτούσαν μία δημόσια έρευνα, θεωρώντας πως τα επίσημα συμπεράσματα ήσαν ανεπαρκή, ανακριβή και παραπλανητικά.
Αμέσως μετά τις επιθέσεις, οι υπουργοί της τότε εργατικής κυβέρνησης είχαν υποστηρίξει πως οι τέσσερις δράστες (Μοχάμαντ Σιντικέ Χαν, 30 ετών, Σεχζάντ Τανουΐρ, 22, Χασίμπ Χουσάιν, 18 και Τζερμέν Λίντσεϊ, 19) ήταν άγνωστοι στις Αρχές και «καθαροί».
Μολαταύτα, η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα για ενδελεχέστερη έρευνα τονίζοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις για τους Τανουΐρ και Χαν.
Σύμφωνα με περσινή έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας η κρατική υπηρεσία ΜΙ5 δεν θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τις επιθέσεις, διότι δε διέθετε υποδομή για να ερευνήσει κανονικά για τον εγκέφαλο του δικτύου Χαν, και πως τόσο αυτός, όσο και ο Τανουΐντ δεν θεωρούνταν «βασικοί ύποπτοι».
Η επικεφαλής δικαστής Χέδερ Χάλετ έχει τονίσει πως οι έρευνες θα εξετάσουν τον ρόλο και τις πιθανές παραλείψεις της ΜΙ5 και της αστυνομίας.