Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως 50.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ με προορισμό την Τουρκία και κατήγγειλε τις μουσουλμανικές χώρες ότι δεν υποστηρίζουν τα σχέδιά του για επανεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.
Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή την ώρα κάπου 3,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, και φοβάται μια νέα συρροή από την επαρχία Ιντλίμπ, όπου έως 3 εκατομμύρια Σύροι ζουν στο τελευταίο σημαντικό τμήμα εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Συριακές και ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν τακτικά αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στην Ιντλίμπ, την οποία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει δεσμευθεί να ανακαταλάβει, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους προς τα τουρκικά σύνορα.
«Κοιτάξτε, 50.000 άνθρωποι έρχονται γι’ άλλη μια φορά από την Ιντλίμπ στο έδαφός μας», είπε ο Ερντογάν σε μια συνάντηση μουσουλμάνων ηγετών στη Μαλαισία. «Έχουμε ήδη 4 εκατομμύρια ανθρώπους και τώρα άλλοι 50.000 έρχονται και αυτό μπορεί να αυξηθεί».
Δεν έδωσε λεπτομέρειες και δεν είπε αν οι Σύροι έχουν ήδη περάσει στην Τουρκία, η οποία κατασκεύασε ένα τείχος κατά μήκος των νότιων συνόρων της μήκους 911 χλμ. αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011.
Ο Ερντογάν επιδιώκει διεθνή υποστήριξη για τα σχέδιά του να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους σε ένα τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας το οποίο οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους κατέλαβαν από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) σε μια διασυνοριακή επιχείρηση τον Οκτώβριο.
Η Άγκυρα έχει λάβει ελάχιστη δημόσια υποστήριξη για τα σχέδιά της και ο Ερντογάν είπε πως οι παγκόσμιες δυνάμεις, περιλαμβανομένων μουσουλμανικών χωρών, ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποστολή όπλων στη Συρία από το να υποστηρίξουν μια τουρκική «ζώνη ασφαλείας».
«Δεν παρέχουν υποστήριξη όταν τους καλούμε να σχηματίσουμε μια ζώνη ασφαλείας, αλλά όταν πρόκειται για όπλα, τα όπλα έρχονται», είπε.
Στην τρίτη επίθεσή της εναντίον της βόρειας Συρίας μέσα σε τρία χρόνια, η Τουρκία κατέλαβε ένα τμήμα συνοριακού εδάφους 120 χλμ. πριν από δύο μήνες από τις YPG, οι οποίες ήταν η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον για τις YPG έχει εξοργίσει την Τουρκία που τις θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση λόγω των σχέσεών τους με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγουν ένοπλο αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.