Επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα, η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ και θα γίνει δεκτή, με στρατιωτικές τιμές, από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Οι συνομιλίες των Μπράτουσεκ και Μέρκελ αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομίας και τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, ιδίως της Σλοβενίας, τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων STA.

Το γραφείο της πρωθυπουργού, λίγο πριν την επίσκεψη της κ. Μπράτουσεκ στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι «οι συνομιλίες με την κ. Μέρκελ θα περιστραφούν γύρω από “επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.

Εκτός από την συνάντηση με την Καγκελάριο, η κ. Μπράτουσεκ θα παραστεί σε επιχειρηματικό φόρουμ της Σλοβενίας και της Γερμανίας και θα έχει συνάντηση με τα μέλη της σλοβενικής επιχειρηματικής κοινότητας στο Βερολίνο.

Όντας η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε., η Γερμανία παίζει το βασικό ρόλο στις προσπάθειες της κοινότητας για να ξεπεραστεί η κρίση του χρέους. «Η κ. Μέρκελ, που αντιμετωπίζει εκλογές το Σεπτέμβριο, επιμένει ότι,ο πρόσθετος δανεισμός δεν είναι λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες» τονίζεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

«Το Βερολίνο επιμένει ότι, οι χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση πρέπει να υλοποιήσουν προγράμματα αυστηρής λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους», προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι, επίσης, αντίθετη με το ενδεχόμενο μεταφοράς του εθνικού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέση που στηρίζουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι, σημειώνει το STA.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα, «η Σλοβενία προκάλεσε ανησυχία στα μέλη της ευρωζώνης και υπήρξαν εικασίες -νωρίτερα, φέτος- ότι, θα είναι η επόμενη χώρα (μετά την Κύπρο) που θα ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Μόλις πριν από δύο ημέρες, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησε για την κατάσταση στη Σλοβενία και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ούρος Τσάφερ κλήθηκε να υλοποιήσει δράσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης του υπερβολικού δημόσιου χρέους μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι, η Σλοβενία πρέπει να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, η κ. Μπράτουσεκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την λήψη πρόσθετων μέτρων, πέραν εκείνων που ήδη περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Η ίδια υπογράμμισε ότι, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και το πρόγραμμα σταθερότητας είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αυτή η προσπάθεια της σλοβενικής κυβέρνησης πρέπει, επίσης, να αναγνωριστεί από τις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα της σλοβενικής κυβέρνησης είναι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα που δεν αποκλείεται να συζητηθούν στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει, σήμερα, η κ. Μπράτουσεκ και με την κ. Μέρκελ.

Η Γερμανία ενδιαφέρεται για τις ιδιωτικοποιήσεις σλοβενικών εταιρειών. Η γερμανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Deutsche Telekom και οι θυγατρικές της έχουν συχνά αναφερθεί ως πιθανοί αγοραστές της σλοβενικής εταιρείας Telekom Slovenije.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περίπου το 20% του εμπορίου της Σλοβενίας παράγετα” με τη Γερμανία, η οποία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα. Περισσότερες από 550 εταιρείες με γερμανικό κεφάλαιο απασχολούν πάνω από 46.000 άτομα στη Σλοβενία, δημιουργώντας περίπου το 20% των εσόδων στον τομέα της μεταποίησης.

Από το Εμπορικό Επιμελητήριο Σλοβενίας-Γερμανίας ανακοινώθηκε ότι το ύψος των γερμανικών επενδύσεων στη Σλοβενία διαμορφώνεται σε 1,4 δισ. ευρώ.