Περισσότεροι Αφγανοί από Σύροι έχουν μεταναστεύσει μέχρι στιγμής φέτος στην ΕΕ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που τους καθιστά την πιο πολυπληθή εθνοτική ομάδα που εισέρχεται παράτυπα στην Ευρώπη με πολλούς εξ αυτών να φεύγουν από το Ιράν εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.
Την ώρα που η ΕΕ ανησυχεί για ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο από τη Συρία μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο αυξανόμενος αριθμός Αφγανών μεταναστών αποτελεί πιο άμεσο πρόβλημα.
Από την αρχή του έτους σχεδόν 17.000 Αφγανοί διέσχισαν το Αιγαίο με στόχο να φτάσουν στις ακτές της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχεδόν οι μισοί εξ αυτών ζούσαν στο Ιράν προτού προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, επεσήμανε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί Αφγανοί μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ έχουν γεννηθεί στο Ιράν.
Φεύγουν επειδή «η αμερικανική πολιτική έχει επιδεινώσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση στο Ιράν», εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός.
Η οικονομία του Ιράν αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά την επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, μία απόφαση που έλαβε το 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο Ιράν, οι Αφγανοί εργάτες φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες, δηλώνουν Ιρανοί αξιωματούχοι.
Η κατάσταση στην πατρίδα τους παραμένει επικίνδυνη, καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα εδάφη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το 2001 οπότε εκδιώχθηκαν από την εξουσία.
Αυτή τη στιγμή στο Ιράν ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Αφγανοί, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους. Σχεδόν 800.000 έφυγαν πέρυσι από τη χώρα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης. Μόνο λίγοι εξ αυτών έφτασαν στην Ευρώπη το 2018, όταν περίπου 12.000 Αφγανοί καταγράφηκαν να εισέρχονται παράτυπα στην ΕΕ. Όμως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με αυτή το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην ΕΕ, το 25% των οποίων από το Αφγανιστάν.
Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να επαναληφθεί το χάος του 2015, αν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν υιοθετήσουν κοινή μεταναστευτική πολιτική.
Συνολικά περίπου 80.000 μετανάστες έφτασαν στην ΕΕ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, όμως οι αριθμοί φαίνεται να έχουν αυξητικές τάσεις.
Οι Σύροι που έκαναν αίτηση για την παροχή ασύλου στην ΕΕ μειώθηκαν σε περίπου 10.000 φέτος, μέχρι στιγμής, έναντι περισσότερων από 500.000 το 2015, όμως αναγκάζονται εκ νέου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί τις τελευταίες επτά ημέρες εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης.