Απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την προτεινόμενη ειρηνευτική συνδιάσκεψη για τη Συρία, η προπαρασκευαστική συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα σε αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και αξιωματούχους του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου και του ακανθώδους θέματος που αφορά το ποια μέρη θα συμμετάσχουν, όπως δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.
«Το πλέον δύσκολο ζήτημα αφορά τον κύκλο των συμμετεχόντων στη συνδιάσκεψη. Το θέμα είναι πως η συριακή αντιπολίτευση, αντίθετα με την κυβέρνηση, δεν έχει αποφασίσει στην ουσία ποιος πρόκειται να συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη», φέρεται να δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους στη Γενεύη πως ακόμη δεν έχει αποφασισθεί εάν θα κληθεί να συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη ο κύριος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ιράν, ή η Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρία Νόβαστι.
«Αυτό αποτελεί θέμα για περαιτέρω συζήτηση», φέρεται να δήλωσε.
Ο Γκατίλοφ επιβεβαίωσε πως η συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική και πως ναι μεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά η συνδιάσκεψη δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Ιούλιο, κατά το Ιντερφάξ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Ρώσοι, Αμερικανοί αντιπρόσωποι και οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα συναντηθούν ξανά περί τα τέλη Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε μετά τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες πως η συνδιάσκεψη είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.
Ο ίδιος τόνισε πως το μόνο αγεφύρωτο έως τώρα πρόβλημα είναι πως οι δύο πλευρές στη συριακή σύγκρουση δεν είναι έτοιμες να δεσμευθούν για τη συμμετοχή τους στη συνδιάσκεψη.
Ο Μπραχίμι επιβεβαίωσε πως θα προεδρεύσει ενός δεύτερου γύρου προπαρασκευαστικών συνομιλιών στις 25 Ιουνίου.
«Πρόκειται να εργασθούμε με εντατικό ρυθμό μέσα στις προσεχείς εβδομάδες και θα ξανασυναντηθούμε στη Γενεύη στις 25 Ιουνίου», δήλωσε ο Μπραχίμι.
Επίσης, όπως επιβεβαίωσε και άλλη μια διπλωματική πηγή, οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες στη Γενεύη δεν κατέληξαν σε μία συμφωνία για το ρόλο που μέλλει να διαδραματίσει το Ιράν στη συνδιάσκεψη, ένα θέμα που παραμένει ιδιαίτερα ακανθώδες για τις μεγάλες δυνάμεις.