Ξεπέρασε τους 600 ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση ενός κτιρίου που στέγαζε μονάδες υφαντουργίας στο Μπανγκλαντές, μετά τον εντοπισμό κι άλλων σορών στα ερείπια του κτιρίου περισσότερες από 10 ημέρες μετά το χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί σε μονάδες παραγωγής ενδυμάτων στην χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.
«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται εφεξής σε 610», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπολοχαγός Ίμραν Χαν, ο οποίος μετέχει στην ομάδα που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό των προσπαθειών για την ανεύρεση των θυμάτων της τραγωδίας.
Ο απολογισμός των νεκρών ανέβηκε μετά τον εντοπισμό σήμερα 41 πτωμάτων.
Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο που κατέρρευσε στα τέλη Απριλίου στο Μπανγκλαντές δήλωσε νωρίτερα ότι είχε σχεδιαστεί για εμπορικό κέντρο και για να φιλοξενήσει γραφεία και όχι βιοτεχνίες ρούχων.
Ο Μασούντ Ρεζά, γνωστός αρχιτέκτονας της χώρας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο δήλωσε πως αισθάνθηκε οδύνη και αγωνία βλέποντας στην τηλεόραση εικόνες των εργατών στις βιοτεχνίες που στεγάζονταν στο κτίριο παγιδευμένους στα ερείπια να ζητούν βοήθεια.
Το γραφείο του Ρεζά είχε σχεδιάσει το Ράνα Πλάζα το 2004 και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έξι επίπεδα και όχι εννιά.
«Το κτίριο δεν είχε σχεδιαστεί για να αντέξει το μεγάλο βάρος των μηχανών και των γεννητριών που βρίσκονταν στις βιοτεχνίες», διευκρίνισε ο αρχιτέκτονας.
Περίπου 3.000 εργάτες βρίσκονταν στο Ράνα Πλάζα όταν κατέρρευσε στις 24 Απριλίου προκαλώντας την χειρότερη βιομηχανική καταστροφή στο Μπανγκλαντές.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ερευνητές, οι δονήσεις από τις μεγάλης ισχύος γεννήτριες προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου, που είχε ήδη υποστεί ζημιές.