Ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και εκθέτοντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και η δευτερολογία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ η ψηφοφορία του σώματος έχει προγραμματισθεί για τις επτά ώρα Ιταλίας (οκτώ ώρα Ελλάδος).

Μετά τις θερινές εντάσεις με τον πρόεδρο της βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, τη δημιουργία της αυτόνομης κοινοβουλευτικής του ομάδας «Μέλλον και Ελευθερία» και τις συνεχείς αναφορές στις πιθανότητες πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο Μπερλουσκόνι θέλει να διαπιστώσει αν μπορεί να συνεχίσει το κυβερνητικό του έργο.

Στόχος του, η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας (316 ψήφοι) χωρίς την ανάγκη της διαρκούς στήριξης των 35 βουλευτών που εγκατέλειψαν τον κεντροδεξιό «Λαό της Ελευθερίας» για να συμπορευτούν με τον πρόεδρο της βουλής.

Στην ομιλία του ο Καβαλιέρε αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στα προγραμματικά σημεία που θεωρεί ζωτικής σημασίας: ανάκαμψη του Νότου και καταπολέμηση της μαφίας, νέο φορολογικό σύστημα και υιοθέτηση του ομοσπονδιακού μοντέλου, αναμόρφωση της δικαιοσύνης, καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, στήριξη της οικογένειας.