Την αντίθεσή του σε ευρείες κυβερνητικές συμμαχίες εξεδήλωσε σήμερα στη συνάντησή του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκε Λέττα ο επικεφαλής του μικρού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και περιφερειάρχης της Απουλίας, Νίκι Βέντολα.

«Πρόκειται για μια λανθασμένη απάντηση στα προβλήματα της χώρας. Εμείς θα μείνουμε στην αντιπολίτευση, χωρίς λαϊκισμούς», δήλωσε ο Βέντολα.

Παρά τις αντίθετες χθεσινές πληροφορίες ο Λέττα έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο.

Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά φαίνεται ότι η λίστα με τους υπουργούς δεν θα είναι έτοιμη πριν το Σάββατο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί μπορεί να είναι δεκαοκτώ, με μια συμμετοχή τεχνοκρατών και υπεροχή πολιτικών προσώπων.

Πολλοί αναλυτές, παράλληλα, αναφέρουν ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κυρίως, ως προς την διάρκεια της νέας κυβέρνησης. Η κεντροδεξιά, στα γκάλοπ, διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την πολιτική αυτή ευκαιρία.

Αυτό που θα πρέπει να εξακριβωθεί είναι κατά πόσον μπορεί να υπάρξει σύγκλιση στο προγραμματικό πεδίο: η κεντροαριστερά, παραδείγματος χάρη, έχει προτείνει την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών, άνω των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεχόμενο στο οποίο η συντηρητική παράταξη είναι κάθετα αντίθετη.

Ο δε μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας ζητά άμεσες παρεμβάσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, για να διαχωριστούν οριστικά, μεταξύ των άλλων, η επαγγελματική σταδιοδρομία εισαγγελέων και δικαστών. Κάτι που οι προοδευτικοί, θεωρούν μέρος της «προσωπικής αντιπαράθεσης» του Μπερλουσκόνι με την δικαιοσύνη.

Ο Ενρίκο Λέττα, για να ξεπεράσει τα εμπόδια, θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες του τις διαπραγματευτικές ικανότητες, έχοντας στον νου και την χθεσινή δήλωση του προέδρου Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τον οποίο «στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν εναλλακτικές στην κυβέρνηση αυτή».