Η Σερβία επιθυμεί να επιτύχει συμφωνία με την Πρίστινα, αλλά το μόνο που μας προτείνουν είναι να υπογράψουμε συνθηκολόγηση, κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Η Σερβία τώρα έχει προθεσμία έως την Τρίτη να πάρει θέση για την πρόταση που υποβλήθηκε και δεν υπάρχει λόγος για διάλογο, επειδή η πλευρά της Πρίστινας δεν θέλει να μετακινηθεί από τις θέσεις της, ανέφερε ο Σέρβος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.
Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι ενημέρωσε το Γάλλο ομόλογό του Ζαν Μαρκ Ερό ότι «ο διάλογος με την Πρίστινα ήταν τέτοιος, ώστε έλειπε μόνο το βαγόνι στο οποίο θα υπογράφαμε την συνθηκολόγηση». Και πρόσθεσε:
«Οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε απόλυτη φάρσα. Έλεγαν ότι θα προτείνουν ευρεία αυτονομία για τους Σέρβους εντός του Κοσόβου. Από αυτό δεν υπάρχει τίποτα. Στους Σέρβους προσφέρονται πολύ λιγότερα απ΄ όσα έχει οποιαδήποτε πόλη στη Γαλλία».
Στην ερώτηση αν η Σερβία θα υπογράψει αυτή τη «συνθηκολόγηση», ο κ. Ντάτσιτς απάντησε: «Δεν μπορούμε να την υπογράψουμε. Προσπαθούμε και θέλουμε να υπάρξει συμφωνία. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια. Οκτώ φορές συναντήθηκα με τον Χασίμ Θάτσι. Έγιναν πολλά. Είναι κρίμα όλα αυτά να τα απορρίψουμε»
Σημείωσε δε ότι η όποια απόφαση είναι δύσκολη αφού από την πορεία του διαλόγου εξαρτάται ο καθορισμός ή όχι ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ακόμη ότι η πρόταση που κατατέθηκε ήταν η συγκρότηση κοινότητας σερβικών δήμων στο Κόσοβο, χωρίς εκτελεστικές εξουσίες, αλλά με αυτοδιοικητικές.
«Θέλαμε συμβιβασμό. Ζητήσαμε οι Σέρβοι να έχουν τουλάχιστον περιφερειακό διοικητή της αστυνομίας. Εκείνοι έκαναν δήθεν συμβιβασμό και αποδέχθηκαν ο περιφερειακός αστυνομικός διοικητής να είναι για τέσσερις δήμους, αλλά ο τέταρτος δήμος να μην θεωρείται βόρειο Κόσοβο και να είναι ολόκληρη η Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο συσχετισμός πληθυσμού θα είναι 65:35 για τους Αλβανούς. Θεωρήσαμε ότι κάποιος κάνει τον τρελό ή μας κάνει πλάκα», είπε ο κ. Ντάτσις.
Η σερβική πλευρά ζήτησε το εφετείο να εδρεύει στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την Πρίστινα και επίσης δεν δόθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρχει παρουσία στρατού στο βόρειο Κόσοβο, συμπλήρωσε.
Κάθε επόμενη πρόταση, πιθανότατα θα είναι χειρότερη, κάθε χρόνο βουλιάζουμε ολοένα και περισσότερο στην κινούμενη λάσπη ή άμμο, είπε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, κάποιος άλλος οργανισμός στον οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί η Σερβία.