Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι «δεν είναι δυνατό» να επιβεβαιώσει την έναρξη της εκεχειρίας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, αντικρούοντας ανακοινώσεις του ρωσικού στρατού.
«Δεν είναι δυνατό να πούμε προς το παρόν ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης εκεχειρία» στην Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ωστόσο πως η Μόσχα και η Άγκυρα καταβάλλουν «σοβαρές και ειλικρινείς προσπάθειες» για να καταλήξουν σε μια εκεχειρία.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ πως επιτεύχθηκε εκεχειρία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους αντάρτες στην Ιντλίμπ με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει ομάδες ανταρτών στη Συρία, και της Ρωσίας, που υποστηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού.
Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποιήσαν τέσσερις επιδρομές εναντίον ανταρτών στην Ιντλίμπ αφού ο τουρκικός στρατός ζήτησε τη βοήθεια των Ρώσων για την προστασία των τουρκικών στρατευμάτων από «τρομοκράτες στην Ιντλίμπ».
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στον τραυματισμό τριών Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ, από πυρά του συριακού καθεστώτος, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα.
«Αν το καθεστώς συνεχίσει τις επιθέσεις του, θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο», προειδοποίησε, καλώντας τη Ρωσία και το Ιράν, τον άλλο υποστηρικτή της Δαμασκού, να αναλάβουν τις «ευθύνες» τους.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λεντριάν υπογράμμισε πως «προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία και η γαλήνη στην Ιντλίμπ».
Κάλεσε επίσης «το ιρανικό καθεστώς και τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις τυφλές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ».
Η Ιντλίμπ «είναι μια τόσο επικίνδυνη και εκρηκτική ζώνη που είναι σημαντικό η εκεχειρία να τηρηθεί σχολαστικά», πρόσθεσε.
Τις τελευταίες εβδομάδες η επαρχία Ιντλίμπ είναι στόχος σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών που πραγματοποιούν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί του.
Αυτή η έξαρση της βίας σε μια περιοχή όπου ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, έχει προκαλέσει 360 θανάτους αμάχων από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο.
Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία με τη βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011, περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.