Τουλάχιστον 83 μαχητές έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στις συγκρούσεις μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και τζιχαντιστικών ομάδων και ισλαμιστών ανταρτών κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
Από την Πέμπτη, τουλάχιστον 44 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές όπως και 39 τζιχαντιστές ή ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές, που συνοδεύονται από αεροπορικά πλήγματα του συριακού στρατού ή του ρώσου συμμάχου του, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι μάχες ακολούθησαν αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές και οι ισλαμιστές αντάρτες στη βορειοδυτική πλευρά της επαρχίας Χάμα, που γειτνιάζει με αυτήν της Ιντλίμπ.
Επωφελούμενοι από την επίθεση αυτή, τζιχαντιστές και αντάρτες πήραν τον έλεγχο των δύο χωριών, Ταλ Μάλεχ και Τζιμπίν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Τσαμ (HTS, πρώην συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα) αλλά και αυτοί της Χούρας αλ-Ντιν, οργάνωσης που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η ακόμη του ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν, μετείχαν σε αυτή την αντεπίθεση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται και συνοδεύονται από αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού και της Ρωσίας”, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμι Αμπντέλ Ραχμάν. “Διεξήχθησαν κοντά στις χριστιανικές και αλαουτικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων”.
Από τα τέλη Απριλίου, το συριακό καθεστώς με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά την επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από την Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Τσαμ και γειτονικά εδάφη που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές στις περιοχές της Χάμα, του Χαλεπίου και της Λαττάκειας.
Παρότι η Δαμασκός δεν ανακοίνωσε μια επίθεση κατά της HTS, επιδίδεται εδώ και εβδομάδες σε χερσαίες μάχες, αφαιρώντας εδάφη από την περιοχή.
Περισσότεροι από 300 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Τουλάχιστον 24 νοσοκομεία και κλινικές, αλλά και 35 σχολεία, επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν
Η σύγκρουση στη Συρία, η οποία ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή διαδηλώσεων, μετρά 370.000 και πλέον νεκρούς.