Οι αρχές του Πακιστάν ζήτησαν σήμερα από το Facebook να διαγράφει κάθε ανάρτηση που θεωρείται «εχθρική» απέναντι στο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, με αφορμή τις φημολογίες που προκάλεσαν πανικό στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας την περασμένη εβδομάδα και οδήγησαν στη δολοφονία τριών μελών μιας ομάδας που έκανε εμβολιασμούς στην περιοχή.
«Τα επιβλαβή περιεχόμενα στο Facebook δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας αλλά και τη ζωή των εμβολιαστών μας», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η άρνηση των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους «λόγω της προπαγάνδας στο Facebook (…) εξελίσσεται στο κυριότερο εμπόδιο για την πλήρη εξάλειψη του ιού» αναφέρουν οι αρχές.
Επιπροσθέτως, αυτού του είδους οι αναρτήσεις «παραβιάζουν τους κανόνες του Facebook», παρατήρησε ο Μπαμπάρ Άτα, υπεύθυνος για το πρόγραμμα καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας του πρωθυπουργού Ιμράν Χαν. Ο Άτα ζήτησε τη βοήθεια του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης για να σταματήσει η «αντιεμβολιαστική προπαγάνδα» μέσω της πλατφόρμας του στο Πακιστάν.
Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταφέρθηκαν κατεπειγόντως σε νοσοκομεία μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Μια νοσηλεύτρια και δύο αστυνομικοί που συνόδευαν τις ομάδες των εμβολιαστών σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες άλλοι γιατροί και νοσηλευτές ξυλοκοπήθηκαν ή παρενοχλήθηκαν.
Μόνο στο Ισλαμαμπάντ καταγράφονταν την περασμένη εβδομάδα 10.000 αρνήσεις εμβολιασμού σε καθημερινή βάση. Την προηγούμενη περίοδο οι άνθρωποι που αρνούνταν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους ανέρχονταν στους 200-300.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη μέχρι στιγμής για αυτές τις βιαιοπραγίες. Στο παρελθόν, εξτρεμιστικές ομάδες, όπως οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, είχαν επιτεθεί σε εμβολιαστές και θεωρούνται υπεύθυνες για τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων από το 2012 μέχρι σήμερα.
Σήμερα, η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική μόνο σε τρεις χώρες: το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία. Ένα σπάνιο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε πρόσφατα στην Παπούα-Νέα Γουινέα.