Από την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 150.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη νότια Μοζαμβίκη εξαιτίας των σοβαρών πλημμυρών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Μαπούτο.

«Ο επίσημος αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε 150.000 στην επαρχία της Γάζας», η οποία βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Λιμπόπο, δήλωσε η Πατρίσια Νάκελ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ορισμένες απομονωμένες ζώνες.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένα δεκαπενθήμερο στο νότιο τμήμα της χώρας, εκ των οποίων περίπου οι 30 τις τελευταίες ημέρες στην κοιλάδα του ποταμού Λιμπόπο.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων προκάλεσε μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς τις ζώνες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν στήσει προσωρινούς καταυλισμούς για να φιλοξενούν και να παρέχουν τροφή στους εκτοπισμένους.

Οι αρχές της χώρας προειδοποίησαν σήμερα ότι νέες βροχοπτώσεις αναμένεται τώρα να προκαλέσουν πλημμύρες στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας, κυρίως στην λεκάνη του ποταμού Ζαμβέζη.