Επιπλέον 150.000 Ιταλοί εργαζόμενοι που έπαψαν να εργάζονται αφού εντάχθηκαν σε πακέτα «εθελούσιας εξόδου» που προσέφεραν οι εταιρείες που τους απασχολούσαν, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη.
Το θέμα αναδεικνύει ο δημοσιογραφικός όμιλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ειδικότερα η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, που τονίζει ότι «ένα χρόνο μετά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση Μόντι, συνεχίζουν να προκύπτουν διαρκώς νέα προβλήματα».
Το φαινόμενο το οποίο στην Ιταλία ονομάζεται «Esodati», (εργαζομένων που έφυγαν από τη δουλειά τους, αλλά χωρίς να πάρουν σύνταξη) οφείλεται στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας που εγκρίθηκε δυο μήνες μετά την σύσταση της κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Υπάρχουν εργαζόμενοι/-ες που θα πρέπει να περιμένουν επτά, ακόμα και δέκα χρόνια πριν βγουν στην σύνταξη, ενώ πέρσι πίστευαν ότι η αναμονή δεν θα υπερέβαινε τη διετία.
Μέχρι το τέλος του 2012, η κυβέρνηση της Ρώμης, έπειτα από αλλεπάλληλες, μεταβαλλόμενες προβλέψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των esodati, διέθεσε 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αναγκών 140.000 πολιτών, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.
Τώρα όμως προκύπτει ότι υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός Ιταλών που θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση (χωρίς δουλειά αφού παραιτήθηκαν λόγω των χρηματικών κινήτρων, αλλά και χωρίς σύνταξη), γεγονός που δημιουργεί τεράστια αμηχανία και σάλο, ειδικά εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δεν παίρνει θέση επί του θέματος ενώ η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο δηλώνει ότι «δεν έχει λάβει νέα στοιχεία από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς οργανισμούς».
Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ζήτησε από τον Μόντι «να συμπεριλάβει άμεσα το θέμα στο πολιτικό του πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο, το ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε για την κάλυψη της ειδικής αυτής κατηγορίας πολιτών θα πρέπει να διευρύνεται και να προσαρμόζεται στα δεδομένα που θα προκύπτουν».
Μένει να διαπιστωθεί από πού θα μπορέσουν να αντληθούν οι αναγκαίοι πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων esodati, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «για να μην αυξηθούν οι φόροι πρέπει να επιτευχθεί οπωσδήποτε επιπλέον μείωση των δημοσίων δαπανών».