Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διευρύνει την καταγραφή και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Συρία, προκειμένου να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό τους, που καθημερινά μεταβαίνει σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την έναρξη του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για τη Συρία για το 2013, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τα φιλόδοξα προγράμματα της καταγραφής, της εργασίας στο πεδίο και της παροχής οικονομικής βοήθειας, τα οποία προβλέπονται στο σχέδιο, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι, μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο το 18% της χρηματοδότησης που έχει ανάγκη και τονίζει πως «εάν δεν εξασφαλίσει γρήγορα περαιτέρω κεφάλαια, χιλιάδες ευάλωτοι Σύριοι δεν θα επωφεληθούν από την αναγκαία βοήθεια».
Στον Λίβανο, καταγράφει κατά μέσο όρο 1.500 πρόσφυγες καθημερινά, μέσω των τεσσάρων κέντρων καταγραφής της σε όλη τη χώρα, ενώ ενισχύει την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες. Ένα καινούριο κέντρο άνοιξε στην Μπεκάα, ενώ στους επόμενους μήνες θα εγκαινιαστεί ένα κέντρο καταγραφής στην Τύρο.
Στην Ιορδανία ξεκίνησε άσκηση ταχείας καταγραφής, με στόχο την επεξεργασία των στοιχείων μέχρι και 1.400 Σύριων προσφύγων καθημερινά στο κέντρο καταγραφής του Αμμάν. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το κέντρο καταγραφής του Ιρμπίντ, στη βόρεια Ιορδανία. Δύο ομάδες εργάζονται από τις 7 π.μ. ως τις 9 μ.μ., επί έξι ημέρες την εβδομάδα, με στόχο τη διεξαγωγή 50.000 καταγραφών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Στο Ιράκ από τους 73.150 Σύριους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων, ενώ το 35% ζουν σε αστικές περιοχές. Η Ύπατη Αρμοστεία, μαζί με την κυβέρνηση του Ιράκ, την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και επιχειρησιακούς εταίρους της, ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διανέμοντας πιο εντατικά πλαστικά καλύμματα, στρώματα, κηροζίνη, φούρνους, θερμοσίφωνες, κουβέρτες και παπλώματα. Άλλες πρωτοβουλίες της περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των ελαφριών σκηνών με πιο ανθεκτικές οικογενειακές σκηνές.
Στο Ιράκ, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν περίπου το 52% του πληθυσμού των Σύριων προσφύγων. Οι περισσότεροι Σύριοι που φθάνουν στο βόρειο Ιράκ προέρχονται από την Hassake (65%), τη Δαμασκό (15%) και το Χαλέπι (14%). Στην Αl Qa’im, η πλειοψηφία των προσφύγων προέρχονται από τη Deir Ez Zor και άλλες πόλεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα Al Qa’im.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει παράσχει 18.500 σκηνές προσαρμοσμένες για το χειμώνα στην τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο. Αυτές οι σκηνές, καθώς και ηλεκτρικές θερμάστρες, μουσαμάδες και πλαστικά καλύμματα, ζεστά ρούχα και θερμικές κουβέρτες, διανέμονται από την Προεδρία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και Καταστροφών (AFAD), η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό, και την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.