Σταθερό προβάδισμα σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου διατηρεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει η ηγεσία και μεγάλο μέρος της βάσης του ΔΗΚΟ.

Αυτό δείχνει και η σημερινή δημοσκόπηση, 36 μέρες, πριν από τις εκλογές , η οποία έγινε πριν μερικές μέρες από την εταιρεία RAI για λογαριασμό της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 40%, έναντι 20,5% του Σταύρου Μαλά, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ και 17,9% του Γιώργου Λιλλήκα, τον οποίο στηρίζει η ΕΔΕΚ και προσελκύει και μερίδα του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση τα ζητήματα που καθορίζουν την ψήφο των πολιτών είναι: 74% Οικονομία, 48% Κυπριακό και 10% Εσωτερική Διακυβέρνηση.

Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης παραμένει με την αγωνία κατά πόσο θα κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, καθώς το αθροιστικό ποσοστό όλων των «μικρών» υποψηφίων (6,1%) φαίνεται ότι οδηγεί σε εκλογές δύο γύρων.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου στο σενάριο Αναστασιάδης -Μαλάς η πρόθεση ψήφου είναι 50,1% με 28,3%, ενώ στο σενάριο Αναστασιάδης-Λιλλήκας είναι 45,7% με 30,4%.