Η φιλομεταρρυθμιστική εβδομαδιαία εφημερίδα «Nanfang Zhoumo», το κύριο άρθρο της οποίας λογοκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις κινεζικές αρχές προπαγάνδας, θα κυκλοφορήσει κανονικά αύριο, δήλωσε σήμερα ένας από τους δημοσιογράφους της.
Η λογοκρισία είχε προκαλέσει δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τεράστια κινητοποίηση στις κινεζικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.
«Η εφημερίδα θα κυκλοφορήσει κανονικά αύριο. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα απεργίας», δήλωσε ο δημοσιογράφος της Nanfang Zhoumo που εκδίδεται στην Καντόνα.
Η «Nanfang Zhoumo» απηύθυνε με κύριο άρθρο της, που δημοσιεύθηκε ως επιστολή προς τους αναγνώστες, στο πρώτο τεύχος της χρονιάς έκκληση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση Συντάγματος που θα αποτελεί πραγματική εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ένας υπεύθυνος προπαγάνδας της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ αντικατέστησε στη συνέχεια το κύριο άρθρο με άλλο εξωραϊσμένο το οποίο υμνούσε τα επιτεύγματα του Κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφους και πρώην συνεργάτες του περιοδικού.
Αυτή η ενέργεια λογοκρισίας προκάλεσε την αντίδραση μέρους των δημοσιογράφων της εφημερίδας, οι οποίοι δημοσίευσαν δήλωση καταγγέλλοντας την επέμβαση των αρχών λογοκρισίας. Το κείμενο του επίμαχου άρθρου διαδόθηκε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, παρά την απαγόρευσή του στο ίντερνετ. Ο δημοσιογραφικός οργανισμός που εκδίδει την «Nanfang Zhoumo» έχει εδώ και χρόνια στην κατοχή του πολλά έντυπα που τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κινεζική ηγεσία.
Το κινεζικό Σύνταγμα περιλαμβάνει επί της αρχής εγγύηση των ελευθεριών της έκφρασης και του Τύπου, οι οποίες παραβιάζονται στην πράξη από το κομμουνιστικό καθεστώς που θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης «φωνή του Κόμματος».
Η εφημερίδα Global Times, η οποία απηχεί τις απόψεις του κόμματος, υπερασπίζεται στο σημερινό κύριο άρθρο της την ύπαρξη «ορίων» στην ελευθεροτυπία. «Η ελευθερία του Τύπου πρέπει να έχει όρια…Υπάρχουν ακόμη πράγματα που τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να κάνουν. για παράδειγμα, δεν μπορούν να επιτεθούν απευθείας στο θεμελιώδες πολιτικό σύστημα, διότι το πολιτικό σύστημα πηγάζει από το Σύνταγμα», σύμφωνα με τους Global Times.