Η διεθνής κοινότητα παραμελεί την απειλή για την ασφάλεια που αποτελεί η Σομαλία, δήλωσε χθες ο κενιάτης υπουργός Εξωτερικών Μόζες Ουετανγκούλα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και της κυβέρνησης στη Σομαλία δεν λαμβάνουν την παγκόσμια προσοχή, η οποία στρέφεται κυρίως στο Σουδάν, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, επεσήμανε ο Ουετανγκούλα στο Ρόιτερ.

Η Σομαλία, στην οποία επικρατεί σχεδόν αναρχία, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής καθώς η ισλαμική οργάνωση αλ Σαμπάμπ μάχεται για να ανατρέψει την κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει η Δύση, επεσήμανε.

«Γνωρίζουμε πόσα χρήματα προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μας έχουν πει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Η περιοχή της ανατολικής Αφρικής ζητά 500 εκατομμύρια, όχι ημερησίως, ούτε μηνιαίως ή ετησίως, αλλά άπαξ» για να σταθεροποιήσει τη Σομαλία, υπογράμμισε ο Ουετανγκούλα.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Σομαλίας να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες, όμως δεν έχουν ενεργή παρουσία στη χώρα από το 1994 έπειτα από μία αποτυχημένη παρέμβαση του ΟΗΕ που ξεκίνησε ως επισιτιστική προσπάθεια από τη μεριά του στρατού το 1992. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη χώρα μετά τη δολοφονία αμερικανών στρατιωτών στο τέλος του 1993.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έχει κάνει έκκληση στις χώρες μέλη του ΟΗΕ να «προσφέρουν έκτακτη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση και άλλα μέσα» στην κυβέρνηση της Σομαλίας και έχει διοργανώσει μία σύνοδο κορυφής για τη Σομαλία στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των ηγετών του ΟΗΕ.