Τον φόβο ότι στην Συρία μπορεί να επικρατήσει το χάος όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους εναπομείναντες υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ.

«Η Συρία δεν είναι μακριά από τα σύνορά μας και δεν θα θέλαμε το χάος να επικρατήσει εκεί, όπως μπορεί να το δει κάποιος σε ορισμένες χώρες της περιοχής«, δήλωσε ο Πούτιν στο τέλος της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας, στις Βρυξέλλες.

«Για να έχουμε μακροπρόθεσμες συμφωνίες, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε σχετικά με το μέλλον της Συρίας, προς το συμφέρον όλων των πολιτών της, όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων», δήλωσε ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος με το βλέμμα στη διεθνή κοινότητα, καλώντας «όλα τα μέρη να καθίσουν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ στη Δαμασκό σφοδρές μάχες σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στους αντάρτες και φιλοκαθεστωτικούς μαχητές στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού καταυλισμού προσφύγων Γιαρμούκ, όπου χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να επιστρέψουν μετά από μια συμφωνία μεταξύ των εμπολέμων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες αντάρτες έριξαν προειδοποιητικές βολές σε αεροσκάφος που ετοιμαζόταν να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, στην πρώτη άμεση επίθεση σε ένα πολιτικό αεροσκάφος αφότου άρχισε η εξέγερση στη Συρία πριν από 21 μήνες, δήλωσε σήμερα ένας διοικητής των αντικαθεστωτικών.

Ο διοικητής, ο οποίος είπε ότι ονομάζεται Χαλντούν, δήλωσε μέσω Skype στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ελεύθεροι σκοπευτές από την ταξιαρχία του χτύπησαν χθες τους τροχούς του αεροσκάφους της πτήσης RB201 των Συριακών Αερογραμμών.

«Αυτές ήταν προειδοποιητικές βολές», είπε, προσθέτοντας ότι το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να απογειωθεί. «Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς το καθεστώς, ότι έχουμε τη δυνατότητα να πλήξουμε όλα τα αεροπλάνα τους – στρατιωτικά και πολιτικά», τόνισε.