Την αποχή του από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε χθες το κόμμα Ghad της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην υποψήφιου προέδρου Μοχάμεντ Μπαραντέι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για την προεδρία της χώρας, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα είναι διαβλητές και οποιοσδήποτε μετάσχει σε αυτές θα κινηθεί ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

Ένα μποϊκοτάρισμα των εκλογών θα αυξήσει τις «μετοχές» για τις προεδρικές εκλογές του 2011, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές. Ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ δεν έχει ανακοινώσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα αλλά πολλοί Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι θα προσπαθήσει να ωθήσει στην εξουσία τον 46χρονο γιο του Τζαμάλ.

Πατέρας και γιός διαψεύδουν οποιοδήποτε σενάριο διαδοχής, ωστόσο αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος έχουν δεχθεί με ικανοποίηση το ενδεχόμενο υποψηφιότητας είτε του υιού είτε του πατέρα Μουμπάρακ.

Το φιλελεύθερο κόμμα Ghad ελπίζει πως το κοινό αρνητικό μέτωπο της αντιπολίτευσης στις εκλογές θα εμποδίσει την ανάδειξη στην εξουσία του κυβερνώντος κόμματος και οι εκπρόσωποι του κινήματος Kefaya Αιγύπτου και του κομμουνιστικού κόμματος μετείχαν στη χθεσινή σύνοδο των αντιπολιτευομένων κομμάτων.