Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) απαίτησε σήμερα από την αφγανική κυβέρνηση να μην παράσχει αμνηστία σε φυλακισμένους ταλιμπάν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος.
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση ο Σαλαχουντίν Ραμπανί, πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ειρήνη του Αφγανιστάν, ενός θεσμού της αφγανικής κυβέρνησης, είχε δηλώσει στα μέσα του Νοεμβρίου ότι οι αξιωματούχοι των ταλιμπάν οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα εξασφαλίσουν δικαστική ασυλία.
«Οι μελλοντικές συνομιλίες με τους ταλιμπάν δεν θα έπρεπε να εξαρτηθούν από την στέρηση της δικαιοσύνης για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και άλλες καταχρήσεις», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του τμήματος του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία. «Οι Αφγανοί πολίτες δεν θα έπρεπε να αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην δικαιοσύνη και στην ειρήνη», επισήμανε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ΜΚΟ.
Η πακιστανική κυβέρνηση απελευθέρωσε την περασμένη εβδομάδα εννέα φυλακισμένους ταλιμπάν —περίπου πενήντα συνεχίζουν να κρατούνται, σύμφωνα με το HRW— έπειτα από αίτημα του Συμβουλίου.
«Η παροχή ασυλίας από την δίωξη προσώπων που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές καταχρήσεις παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», παρατηρεί η οργάνωση στο κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα. «Το Αφγανιστάν έχει μια προκλητική ιστορία όσον αφορά την χορήγηση αμνηστίας», σημείωσε ακόμη η οργάνωση.
Το 2007, ισχυροί πολέμαρχοι είχαν προωθήσει ένα νόμο που τους είχε εγγυηθεί ατιμωρησία για κάθε έγκλημα που είχαν διαπράξει πριν από το σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης, αφού οι ταλιμπάν είχαν εκδιωχθεί από την εξουσία στα τέλη του 2001.
Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ 1992 και 1996 οι ίδιοι πολέμαρχοι είχαν πολιορκήσει την Καμπούλ σε μια σύγκρουση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 80.000 πολίτες.
Παρά τα 11 χρόνια της διεθνούς παρουσίας και τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε το NATO στο Αφγανιστάν, οι ταλιμπάν δεν έχουν ηττηθεί ακόμα και σήμερα.
Φοβούμενη μια αναζωπύρωση της βίας μετά την αποχώρηση των μάχιμων νατοϊκών δυνάμεων έπειτα από το 2014, η Καμπούλ θέλει να συζητήσει με τους ταλιμπάν για να εξασφαλίσει την πιο ειρηνική δυνατή μετάβαση της χώρας.