Όταν σε ιστοσελίδα της εμφανίστηκε το σήμα της Χρυσής Αυγής με φόντο τον σκοτεινό ουρανό του Μανχάταν καλώντας τους Έλληνες της διασποράς να δωρίσουν τρόφιμα και ρούχα για τους δεινοπαθούντες στην Ελλάδα και τη φωτογραφία μελών του κόμματος έως τη στιγμή που λίγες ημέρες αργότερα η ιστοσελίδα μπλοκαρίστηκε, η είδηση προκάλεσε την οργή των τοπικών πολιτικών, οι οποίοι έσπευσαν να διοργανώσουν συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν την παρουσία του ακροδεξιού κόμματος στην Αστόρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times», την επιμέλεια του οποίου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», «δεν είναι τίποτα γνωστό σχετικά με την πραγματική παρουσία του κόμματος στην γειτονιά. Έχει πράγματι η Χρυσή Αυγή γραφείο στην Αστόρια; Δεν είναι ξεκάθαρο. Ποιοι είναι οι στόχοι της; Επίσης άγνωστο. Τα μέλη της είναι πολλά ή λίγα; Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα», αναφέρεται.

Οι μαρτυρίες

«Έχουν κάποιους δικούς τους στη Νέα Υόρκη εδώ και κάποιο καιρό. Δεν είναι σαν να ξύπνησαν χθες και αποφάσισαν να ενταχθούν στο κόμμα», αναφέρει ο 34χρονος Τζορτζ Ντέιβις, ελληνοαμερικανός οικονομικός σύμβουλος.

Ο Νίκολας Λάβις, ακτιβιστής του Occupy Astoria υποστηρίζει στο δημοσίευμα ότι η παρουσία της Χρυσής Αυγής έγινε πιο συχνή στη διάρκεια του καλοκαιριού όταν ορισμένοι επιχειρηματίες στην Αστόρια προσεγγίστηκαν από μέλη του κόμματος, που ζητούσαν δωρεές για μια φιλανθρωπική εκδήλωση.

Εκείνη την περίοδο τα μέλη της Χρυσής Αυγής τοποθέτησαν κουτιά εράνου στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόρια με ετικέτες που έγραφαν «Μόνο για Έλληνες».

Ο Χρήστος Βουρνός, πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της ευρύτερης Νέας Υόρκης, που έχει τα γραφεία της στο κέντρο, διηγείται ότι αντιπαρατέθηκε έντονα με μέλη του ακροδεξιού κόμματος. «Έφτασα σχεδόν να ανταλλάξουμε γροθιές με έναν από αυτούς. Κάποιος από τους υπόλοιπους επέστρεψε και ζήτησε συγγνώμη και του εξήγησα ότι εδώ δεν δεχόμαστε δραστηριότητες από πολιτικά κόμματα», σημειώνει.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσεκερίδης, δήλωσε ότι μερικά μέλη της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν στο Σταθάκειο Κέντρο πριν μερικές εβδομάδες και έβγαλαν μερικές φωτογραφίες στα γρήγορα, μεταξύ των οποίων και μία που είχαν γυρισμένη την πλάτη στον φακό και φορούσαν μακό με το σήμα του κόμματος τις οποίες ανέβασαν στο ίντερνετ.«Μας πήραν τηλέφωνο πολλοί, ακόμα και από την Ελλάδα, και μας ρωτούσαν γιατί τους δίνουμε καταφύγιο. Όμως αυτό δεν έγινε».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αστόρια.