Η προσβολή των θείων δεν θα ποινικοποιηθεί στο νέο Σύνταγμα της Τυνησίας, το οποίο θα συζητηθεί τον Νοέμβριο από τους βουλευτές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης Μουστάφα Μπεν Τζαφάρ, αναφερόμενος σε ένα θέμα που αποτελεί κεντρική απαίτηση των ισλαμιστών .
«Φυσικά, δεν θα υπάρξει ποινικοποίηση (της προσβολής των θείων). Οχι διότι συμφωνούμε με την προσβολή του θείου, αλλά διότι το θείο είναι πολύ δύσκολο να ορισθεί», πρόσθεσε ο Μουστάφα Μπεν Τζαφάρ, που προέρχεται από το κεντρο-αριστερό κόμμα Ετάκατολ, το οποίο έχει συμμαχήσει με το ισλαμικό Ενάχντα.
Το κόμμα Ενάχντα έθεσε το θέμα της προσβολής του θείου στο κέντρο του πολιτικού του προγράμματος, προκαλώντας αναταραχή στην τυνησιακή κοινωνία των πολιτών που ανησυχεί ότι μία τέτοια ρύθμιση θα πλήξει την ελευθερία της έκφρασης.
Σύμφωνα με τον Μουστάφα Μπεν Τζαφάρ, το κεντρικό σημείο διαφωνίας είναι η μορφή του πολιτεύματος, με τους ισλαμιστές να προτιμούν ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα, ενώ τα πολιτικά κόμματα να τάσσονται υπέρ ενός μικτού πολιτεύματος στο πλαίσιο του οποίου ο πρόεδρος θα διαθέτει σημαντικές εξουσίες.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, υπενθυμίζοντας ότι το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα έχει ήδη εγκαταλείψει την απαίτηση να εγγραφεί η σαρία στον νέο θεμελιώδη νόμο.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το σχέδιο του νέου συντάγματος θα παρουσιασθεί τον Νοέμβριο στην ολομέλεια της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και η συζήτηση κατ΄άρθρον θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
«Πιστεύω ότι λογικά θα έχουμε τις εκλογές πριν από το καλοκαίρι του 2013», δήλωσε ο πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, τη στιγμή που ο χρόνος έγκρισης του νέου συντάγματος και το εκλογικό χρονοδιάγραμμα είναι ανοικτά σε εικασίες.
Ενδεκα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος σε διάστημα ενός έτους από την εκλογή της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης στις 23 Οκτωβρίου 2011. Τμήμα της αντιπολίτευσης θεωρεί έκτοτε ότι η κυβέρνηση και η συνέλευση θα χάσουν τη νομιμοποίησή τους στις 23 Οκτωβρίου 2012, έναν ακριβώς χρόνο μετά.
Ο Μουστάφα Μπεν Τζαφάρ απορρίπτει αυτήν την ερμηνεία: «Ορισμένα κόμματα έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν το χρονικό διάστημα του ενός έτους, αλλά αυτή η προθεσμία είναι περισσότερο ενδεικτική, παρά περιοριστική».
«Η συνέλευση είναι απολύτως κυρίαρχη για να ορίσει τον ρυθμό των εργασιών της», είπε προσθέτοντας ότι το μοναδικό όριο που υπάρχει είναι η “πολιτική και ηθική δέσμευση” για την σύνταξη ενός τελικού κειμένου συντάγματος σύντομα.