Αύξηση των περιορισμών στις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο κατά το χρονικό διάστημα 2009-2010 διαπιστώνει το Κέντρο Ερευνών Pew σε νέα έκθεσή του,

Σύμφωνα με την έκθεση, το 67%, έναντι 70% κατά την προηγούμενη περίοδο, των περίπου επτά δισ. κατοίκων του πλανήτη ζούσαν σε εκείνο το διάστημα σε χώρες όπου επικρατούν «είτε θρησκευτικοί περιορισμοί, που έχουν αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις, είτε εχθρότητα απέναντι σε ένα θρήσκευμα από ομάδες άλλων ανθρώπων».

Στην πολυσέλιδη έκθεση επισημαίνεται, επίσης, πως «διαπιστώνεται μία αύξηση των θρησκευτικών περιορισμών σε χώρες όπου πρωτύτερα το επίπεδό τους ήταν χαμηλό, ή μετριοπαθές, όπως οι ΗΠΑ».

Η Κίνα είναι εκείνη από τις μεγάλες χώρες όπου διαπιστώνεται το μεγαλύτερο επίπεδο περιορισμών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, ενώ το Πακιστάν, το Ισραήλ, η Ινδία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι οι περιοχές εκείνες όπου εδράζεται η πλέον έντονη κοινωνική εχθρότητα, η οποία μεταφράζεται σε βιαιότητες, ή παρενοχλήσεις.

Το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη παρουσιάζουν έντονα και τα δύο χαρακτηριστικά.

Η έκθεση υπογραμμίζει το κλείσιμο περίπου είκοσι εκκλησιών στην Ινδονησία υπό το κράτος της πίεσης που άσκησαν μουσουλμάνοι εξτρεμιστές και τις βιαιοπραγίες μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Νιγηρία.