Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε μια απεσταλμένη της συριακής κυβέρνησης σήμερα να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση το ταχύτερο, ενώ σημείωσε ότι η Δαμασκός πρέπει επίσης να κάνει κινήσεις για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του συριακού λαού για αλλαγή.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γιανγκ Τζιετσί είπε στην απεσταλμένη Μπουτάινα Σαάμπαν ότι η Κίνα είναι επίσης «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη χώρα, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό του (www.mfa.gov.cn).
Εντωμεταξύ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε δια της βίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μια ομάδα του τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου αλ Ιχμπαρίγια σε επιχείρησή του στην επαρχία της Δαμασκού, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
Οι ένοπλες δυνάμεις «απελευθέρωσαν, χάρη σε μια αποτελεσματική επιχείρηση» την ομάδα «η οποία είχε απαχθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση στην περιοχή αλ Ταλ» την Παρασκευή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά του ανέφερε ότι στρατεύματα εισήλθαν σε πολλές περιοχές της πόλης αλ Ταλ, η οποία έχει βομβαρδιστεί και στην οποία γίνονται μάχες εδώ και μία εβδομάδα και πλέον.
Τους τρεις ρεπόρτερ, τη Γιάρα Σάλεχ, τον Αμπντάλα Τάμπρα και τον Χοσάμ Ίμαντ, υποδέχθηκαν στην έδρα του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζονται πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι.
Εξάλλου σήμερα ο στρατός σφυροκόπησε πολλές συνοικίες της πόλης Χαλέπι σκοτώνοντας 18 ανθρώπους, ενώ οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τους αντάρτες στην μητρόπολη αυτή της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συνολικά, η βία στη χώρα έχει στοιχίσει σήμερα ως τώρα τη ζωή σε 34 ανθρώπους, ανάμεσά τους 26 πολίτες, την επομένη μιας ιδιαίτερα αιματηρής ημέρας στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 172 άνθρωποι, ειδικά σε μια επιδρομή στην Άζαζ, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η οποία εδρεύει στην Βρετανία.
Στον προσωρινό απολογισμό της ΜΚΟ περιλαμβάνονται τουλάχιστον μία γυναίκα και δύο παιδιά, από τους συνολικά 6 πολίτες οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Σάαρ, ενώ στην Κάντι Άσκαρ, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν τρόφιμα σε ένα φούρνο, όπως ανέφερε η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, ένα δίκτυο ακτιβιστών.
Πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τοποθετήθηκε σήμερα υπέρ της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και μιας ταχείας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.
«Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη: θεωρούμε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ο δήμιος του λαού του και ότι θα όφειλε να φύγει και όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στη διάρκεια επίσκεψής του σε καταυλισμό προσφύγων στην Ζαατάρι, στην Ιορδανία, όπου βρίσκονται περίπου 6.000 άνθρωποι.