Επτά νεκροί, ανάμεσά τους κι ένας διαβόητος κακοποιός που εμπλεκόταν στη διακίνηση κλεμμένων καυσίμων, είναι μεταξύ των νεκρών από ανταλλαγή πυρών με στρατιωτικούς κοντά στην πόλη Πουέμπλα, στο Μεξικό.

Οι ένοπλοι έκλεβαν καύσιμα από δεξαμενοφόρο φορτηγό όταν τους εντόπισε στρατιωτική περίπολος. Ακολούθησε σύγκρουση κι ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα επτά από τους ενόπλους να πέσουν νεκροί.

Ανάμεσά τους είναι και ο αυτοαποκαλούμενος «Comandante 30» («Διοικητής 30»), ο οποίος, σε βίντεο που κυκλοφορούσαν σαν social media, απειλούσε μέλη αντίπαλων συμμοριών και αξιωματικούς της αστυνομίας. Ο άνθρωπος αυτός, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φέρεται να είχε διαπράξει τις δολοφονίες πολλών δημοτικών αστυνομικών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Πηγή της εισαγγελίας της πόλης του αποδίδει «ρόλο-κλειδί»

Η μάχη έγινε σε μια περιοχή όπου βρίσκονται αγροκτήματα, κοντά στην πόλη Πουέμπλα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια της Σιουδάδ δε Μέχικο. Στην περιοχή αυτή η παράνομη διακίνηση καυσίμων είναι εκτεταμένη. Εδώ και ενάμισι χρόνο, ο στρατός, η αστυνομία και εισαγγελικοί λειτουργοί, διεξάγοντας συντονισμένες επιχειρήσεις, μπόρεσαν να κατασχέσουν πάνω από 8 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων σε περίπου τριάντα κοινότητες από όπου πέρναγαν πετρελαιαγωγοί της δημόσιας επιχείρησης Petróleos Mexicanos (Pemex), σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών.

Οι αγωγοί λεηλατούνται συχνά από βίαιες συμμορίες κακοποιών που διεκδικούν τον έλεγχο περιοχών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των κλοπών καυσίμων από αγωγούς της Πέμεξ αυξήθηκε από 2.612 το 2013 στις 6.873 το 2016, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημίες πολλών εκατομμυρίων η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου του Μεξικού. Τον Απρίλιο, η Πέμεξ ανακοίνωσε ότι οι κλοπές καυσίμων της έχουν προκαλέσει ζημίες ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων πέσος (1,57 εκατ. δολαρίων).