Το 83% των Σλοβένων πιστεύει ότι η Σλοβενία είναι αντιμέτωπη με πολιτική κρίση και το 47% εκτιμά ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είναι υπεύθυνα για την κατάσταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να διευθετηθεί με μία άλλη κυβέρνηση.

Το 26% κατηγορεί για την πολιτική κρίση τον πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα, το 14% πιστεύει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι υπεύθυνος και το 9% επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση.

Το 32% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, το 50% εκτιμά ότι το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί από διαφορετική κυβέρνηση, το 21% θεωρεί ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το 19% εκτιμά ότι πρέπει να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός και το 16% θέλει ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς εκλογική διαδικασία.

Ποσοστό άνω του 50% των Σλοβένων πιστεύει ακόμη ότι η Σλοβενία πρέπει να εντάξει το δημοσιονομικό κανόνα της ΕΕ σε νομοσχέδιο και όχι στο Σύνταγμα. Το 52% θεωρεί ότι ο νόμος αρκεί, το 30,5% εκτιμά ότι ο κανόνας πρέπει να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα και το 3% αισθάνεται ότι ο δημοσιονομικός κανόνας δεν είναι αναγκαίος.