«Ρεαλιστική» θεωρούν οι ΗΠΑ την ολοκλήρωση εντός ενός έτους των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, εκτιμώντας πως υπάρχει «ένα παραθυράκι» για τη λύση των δύο κρατών, όπως τόνισε χθες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ.

Ο Μίτσελ εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να υποστηριχθεί μία σαφής και στέρεα ιδέα πως μία ειρηνική λύση- που θα τερματίζει τη σύρραξη, όλες τις διεκδικήσεις, και η οποία θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος που θα ζει εν ειρήνη πλάι στο Ισραήλ- είναι προς το συμφέρον όλων.

«Η εναλλακτική λύση σε αυτό, η πιθανότητα ενός πολέμου που θα συνεχίζεται εσαεί χωρίς προοπτική τερματισμού, είναι ακόμη πιο προβληματική», επεσήμανε.

Ο Μίτσελ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «μέγιστη προτεραιότητα» για τον πρόεδρο Ομπάμα και τόνισε πως οι ΗΠΑ θα έχουν μία «ενεργό και διαρκή παρουσία». Σημείωσε δε πως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα μπορούσε να συμμετάσχει στις συνομιλίες με το Ισραήλ, αρκεί να αποποιηθεί τη βία και υιοθετήσει τις δημοκρατικές αρχές.