Ηττήθηκε χθες το βράδυ στις εσωκομματικές εκλογές στην Ιντιάνα ο αμερικανός γερουσιαστής Ντικ Λούγκαρ, ένας ρεπουμπλικανός, ο οποίος εκλέγετο στη Γερουσία τα τελευταία 36 χρόνια.

Ο Λούγκαρ έχασε από τον υπερσυντηρητικό υποψήφιο Ρίτσαρντ Μούρντοκ, που επικράτησε με ποσοστό 60% του αντιπάλου του, υποστηριζόμενος από τα μέλη της υπερσυντηρητικής οργάνωσης Tea Party.

Ο 80χρονος Λούγκαρ, ο γηραιότερος γερουσιαστής, είχε εισέλθει στη Γερουσία το 1977 και διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ως φίλος και πρώην συνάδελφος θα ήθελα να εκφράσω όλα την ευγνωμοσύνη μου για το αξιόλογο έργο του Ντικ Λούγκαρ στη Γερουσία των ΗΠΑ», γράφει ο πρόεδρος Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

«Ακόμη κι αν ο Ντικ και εγώ δεν συμφωνούσαμε σε όλα, παρατήρησα όταν ήμουν στη Γερουσία ότι έδειχνε συχνά τη βούληση να τείνει το χέρι στο άλλο στρατόπεδο και να εργάζεται υπέρ της προώθησης των θεμάτων» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής του για την «εξουδετέρωση των πιο επικίνδυνων όπλων στον κόσμο στηρίχτηκαν στο πρωταρχικό έργο του γερουσιαστή Λούγκαρ».

Ο Λούγκαρ είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δράση στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού. Το 1992, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε εισαγάγει μαζί με τον γερουσιαστή Σαμ Ναν νόμο που διευκόλυνε την καταστροφή των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων στο πρώην σοβιετικό μπλοκ.