«Τροφή» στην έντονη φημολογία έχουν δώσει τα αλλεπάλληλα ταξίδια του προέδρου Ούγκο Τσάβες στην Κούβα, για να υποβληθεί εκεί σε θεραπεία για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει. Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάστασή της υγείας του εγείρουν ερωτήματα και έχουν ξεσηκώσει μάλιστα σενάρια περί διαδοχής του στις επικείμενες εκλογές.

«Δεδομένης της έλλειψης πληροφοριών, όλα τα σενάρια είναι πιθανά, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης του Τσάβες και του διορισμού διαδόχου» που θα είναι υποψήφιος στη θέση του κατά την εκλογή του αρχηγού του κράτους στις 7 Οκτωβρίου, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Βισέντε Λεόν, πρόεδρος της Datanalisis.

Προς το παρόν, η επίσημη γραμμή παραμένει άθικτη: δεν υπάρχει άλλη επιλογή από εκείνη του «προωθητή» της Μπολιβαριανής επανάστασης, που είναι μεν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, όμως πολλά ονόματα αρχίζουν ήδη να κυκλοφορούν μεταξύ των παρατηρητών που προβλέπουν την ανάθεση σε κάποιον άλλο των προεδρικών καθηκόντων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μαντούρο, ο αντιπρόεδρος Ελίας Χάουα και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέλο είναι αυτοί που αναφέρονται περισσότερο ως εν δυνάμει υποψήφιοι και αναφέρονται ήδη από τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στις έρευνές τους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι μεταβαίνει για μια ακόμη φορά στην Κούβα για τον «τελευταίο» κύκλο ακτινοθεραπείας, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η προηγούμενη επίσκεψή του, η οποία θα έπρεπε να ήταν και η τελευταία, διήρκεσε 11 ημέρες.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Ενρίκε Κάπριλες Ραντόνσκι, χλεύασε σήμερα τον αντίπαλό του , λέγοντας ότι «μια χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από το Twitter, το Ίντερνετ ή το τηλέφωνο».