Σε κακή κατάσταση, χωρίς να μπορεί να σταθεί όρθια είναι η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για τη φυλάκισή της και την πολιτική καταπίεση στη χώρα.

Η Τιμοσένκο εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών, στην οποία καταδικάσθηκε τον Οκτώβριο για κατάχρηση εξουσίας. Την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε μια νέα δίκη εναντίον της για φορολογική απάτη που κατηγορείται ότι διέπραξε στη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της Σεργκέι Βλασένκο οι αξιωματούχοι της φυλακής επιδεινώνουν την κατάστασή της γιατί δεν της επιτρέπουν να υποβληθεί στην κατάλληλη ιατρική θεραπεία έξω από τη χώρα.

Οι υπεύθυνοι της φυλακής μετέφεραν την Παρασκευή την Τιμοσένκο, η οποία υποφέρει από πόνους στη μέση, σε ένα κρατικό νοσοκομείο του Χαρκίβ, όμως εκείνη αρνήθηκε να εξεταστεί με αποτέλεσμα να την μεταφέρουν και πάλι πίσω στη φυλακή.

Ο δικηγόρος είπε επίσης στους δημοσιογράφους πως οι δεσμοφύλακες ξυλοκόπησαν την Τιμοσένκο την περασμένη Παρασκευή για να την αναγκάσουν να βγει από το κελί της. «Τα μπράτσα της είναι γεμάτα μόλωπες και υπάρχει μια τεράστια μελανιά στην κοιλιά της που δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη και έπειτα από τέσσερις ημέρες», δήλωσε.