Σύμφωνα με διπλωματική πηγή από τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη διαδικασία για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής συμφώνησαν χθες στις λεπτομέρειες της πρόσκλησης, την οποία θα απευθύνουν επισήμως σήμερα.

Μια συνθήκη για τη Μέση Ανατολή, με την οποία θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα βρίσκεται σε ειρήνη με το Ισραήλ, μπορεί να ολοκληρωθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις ενός έτους, ανακοίνωσαν οι «μεγάλες δυνάμεις» (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία, ΟΗΕ). Το κουαρτέτο αυτό πρόκειται να καλέσει σήμερα αμφότερα τα μέρη να αρχίσουν συνομιλίες σε δύο εβδομάδες.

Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν πως η δήλωση και η αμερικανική πρόσκληση θα δημοσιοποιηθούν ως το τέλος της σημερινής ημέρας.

«Περιμένουμε να δούμε τη διατύπωση της αμερικανικής πρόσκλησης. Η θέση μας παραμένει ότι δε θέλουμε προϋποθέσεις», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. Την ίδια στιγμή Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι «αν η πρόταση ανταποκρίνεται σ’ αυτά που ζητούμε, θα πούμε φυσικά ναι».

Οι Παλαιστίνιοι επικεντρώνουν στη δήλωση την οποία περιμένουν από τις τέσσερις δυνάμεις (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία και ΟΗΕ) και η οποία θα θέσει τους όρους αναφοράς για τις συνομιλίες. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με μια σύνοδο κορυφής με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Σε σχέδιο δήλωσης που συζητούνταν χθες από τους εταίρους, αναφέρεται ότι 12 μήνες θα είναι αρκετοί.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ωστόσο επικεντρώνει την προσοχή της στην πρόσκληση που αναμένεται να απευθύνουν οι ΗΠΑ.