Καθώς οι οικογένειες των θυμάτων του μακελειού σε σχολείο της Φλόριντα ετοιμάζονται για τις κηδείες τους, η θλίψη και ο θυμός κυριαρχούν. Τόσο για τις χαμένες ζωές όσο και για πιθανά «κενά» στην ασφάλεια του σχολείου και ενδείξεις πως ενδεχομένως οι αρχές να μην έλαβαν όσο σοβαρά έπρεπε κάποια στοιχεία σχετικά με τα σχέδια του 19χρονου δράστη.

Οι 17 νεκροί που άφησε πίσω του ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ προκαλούν ερωτήματα στους συντετριμμένους γονείς για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας στο σχολείο Marjory Stoneman Douglas High School. Παράλληλα αναζωπύρωσαν και τη συζήτηση σχετικά με την «επιδημία» περιστατικών όπως αυτό που συνέβη την Τετάρτη, στα αμερικανικά σχολεία.

«Πώς επιτρέπουν σε έναν ένοπλο να μπαίνει μέσα στο σχολείο των παιδιών μας; Πώς πέρασε από την ασφάλεια; Τι ασφάλεια υπάρχει;» φώναζε η Lori Alhadeff στην κάμερα του CNN. Είχε μόλις περάσει δύο ώρες για την προετοιμασία της κηδείας της 14χρονης κόρης της. «Ο ένοπλος, αυτός ο τρελός, απλώς μπαίνει μέσα στο σχολείο, σπάει το παράθυρο στην πόρτα του παιδιού μου κι αρχίζει να πυροβολεί, να την πυροβολεί…» συνέχισε κλαίγοντας.

Ο 19χρονος δράστης παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 17 ανθρωποκτονίες. Δόθηκε εντολή για την κράτησή του χωρίς εγγύηση.

«Είναι ένας διαλυμένος άνθρωπος» δήλωσε η δικηγόρος του στους δημοσιογράφους. «Είναι λυπημένος, πενθεί, είναι μετανιωμένος».