Πολλά είναι ακόμη τα ερωτήματα στις ΗΠΑ σχετικά με το εάν υπήρξε εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της χώρας, έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κατάθεσής του στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, θα βρεθούν αντιμέτωποι από την μια μεριά, ένας Αμερικανός πρόεδρος που ψεύδεται διαρκώς και από την άλλη μεριά, ο Μιούλερ και η ομάδα έρευνας του, που αναζητούν την αλήθεια, επισημαίνει το «Politico».
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Τραμπ δεν θα συμφωνήσει για μία εθελοντική κατάθεσή του. Ο ειδικός ανακριτής έχει την δικαιοδοσία να εκδώσει κλήση για την παρουσία και κατάθεση του Τραμπ ενώπιον του ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Ωστόσο, για μία σειρά λόγων στρατηγικής δεν θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, καθώς η κλήτευση του Αμερικανού προέδρου θα επιβραδύνει τη διεξαγωγή της έρευνας.
Την περίοδο αυτή, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη νομιμότητα της έρευνας που διεξάγει ο Μιούλερ, με την ελπίδα ότι τελικά θα υποβαθμιστεί η αξιοπιστία των ευρημάτων και τελικών αποτελεσμάτων της. Για τον λόγο αυτό, όσο περισσότερο χρονικά διαρκέσει η έρευνα, τόσο πιο επιτυχής θα είναι η προσπάθεια για την υποβάθμισή της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Έτσι, ο ειδικός ανακριτής, καλείται να σταθμίσει με ιδιαίτερη προσοχή το βάρος της χρονικής επιβράδυνσης με το οποίο θα επιφορτιστεί η έρευνά του από τα νομικά μέσα που θα αξιοποιήσει ο Τραμπ προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο της εμφάνισης του ενώπιον του σώματος των ενόρκων. Στο ίδιο επίπεδο, ο Μιούλερ καλείται να αξιολογήσει υποθετικά τη βαρύτητα που θα έχουν όσα καταθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος για την πορεία της έρευνας του, αλλά και να λάβει σχετικά τις αποφάσεις του.
Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν υπήρξαν διαδοχικές… διαρροές πληροφοριών, αλλά και προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του Τραμπ στον Μιούλερ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να καταθέσει, υπό την προϋπόθεση των συμβουλών που θα του παρέχουν οι δικηγόροι του. Η νομική του ομάδα είχε προηγούμενα διαρρεύσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για μία κατάθεση του προέδρου. Ωστόσο, οι διαφωνίες που φαίνεται να προέκυψαν μεταξύ της νομικής ομάδας του Τραμπ, φαίνεται να απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης, στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη μεριά, θεωρείται βέβαιο ότι ο οποιοσδήποτε δικηγόρος υπεράσπισης του Τραμπ θα τον συμβούλευε να αποφύγει με κάθε τρόπο, μία εθελοντική κατάθεσή του στον Μιούλερ, με δεδομένη τη σπουδαιότητα του θέματος. Ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την καλά προετοιμασμένη ομάδας έρευνας του ειδικού ανακριτή, ενώ αν πει ψέματα ενώπιον ομοσπονδιακών ανακριτών -ακόμη κι αν η κατάθεσή του θα δοθεί χωρίς όρκο- τότε, είναι ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για την διάπραξη κακουργήματος.
Τι είχε γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις
Οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους ο νεότερος απάντησαν σε ερωτήσεις ειδικών ανακριτών. Ο Ρίγκαν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το σκάνδαλο Ιράν/ Κόντρα στη διάρκεια της θητείας του, αλλά και σε δύο περιπτώσεις, μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας του. Ο Κλίντον αρνήθηκε να καταθέσει στον ειδικό ανακριτή, Κεν Σταρ, μέχρι την έκδοση κλήσης σε βάρος του. Μετά από την εξέλιξη αυτή, διαπραγματεύτηκαν, ώστε ο Κλίντον να καταθέσει για τέσσερις ώρες από τον Λευκό Οίκο, παρουσία του δικηγόρου του, ενώ η ομάδα ενόρκων παρακολουθούσε μέσω συσκευής τηλεδιάσκεψης. Ο πρόεδρος Μπους απάντησε στις ερωτήσεις του Πάτρικ Φιτζέραλντ, αναφορικά με τη διαρροή της ταυτότητας της πρώην πράκτορα της CIA, Βάλερι Πλέιμ. Η κατάθεσή του, διήρκησε για περισσότερο από μία ώρα, ενώ δόθηκε στον Λευκό Οίκο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δεν αισθάνεται κάποια υποχρέωση ως ο ηγέτης της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ να υποστηρίξει και να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη. Αντιθέτως, επιτίθεται ανοιχτά στο FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και στην ίδια την έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ. Οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ, υπολόγιζαν σοβαρά και το πολιτικό κόστος που θα είχε για τους ίδιους, η προοπτική της εμφάνισής τους να μην συνεργάζονται με την έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών και της δικαιοσύνης. Ο Τραμπ προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει πολιτικά την άρνηση της συνεργασίας του με τις δικαστικές αρχές, ενώ αισθάνεται σίγουρος ότι η βάση των ψηφοφόρων του, αλλά και οι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο, θα τον απαλλάξουν από ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έτσι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμφωνεί σε μία εθελοντική κατάθεσή του. Από την άλλη μεριά, ο ειδικός ανακριτής, με δεδομένη την σημασία που δίνει στις αυθόρμητες απαντήσεις των μαρτύρων, στην ανταπόκρισή τους σε διαδοχικές ερωτήσεις, αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά τους, την ώρα της κατάθεσης, είναι επίσης σίγουρο, ότι δεν θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε λιγότερο από την φυσική παρουσία του Τραμπ για την κατάθεσή του.
Από την άλλη μεριά, ο Μιούλερ έχει στη διάθεσή του και την εναλλακτική λύση της κλήτευσης του Τραμπ από το ειδικό σώμα των ενόρκων. Ωστόσο, η κλήτευση ενός προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση, με δεδομένη την ευαίσθητη φύση της άσκησης και των αρμοδιοτήτων της προεδρικής εξουσίας.
Σε διαδικαστικό επίπεδο, η προετοιμασία και η έκδοση μιας κλήσης για κατάθεση ενώπιον του ειδικού σώματος των ενόρκων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης, μία τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για την κλήτευση ενός πρόεδρου, αφήνοντας την υπόνοια ότι είναι ενδεχόμενο να γίνεται για πολιτικούς λόγους, προβληματίζοντας σοβαρά το επιτελείο των συνεργατών Μιούλερ, με δεδομένη και τη βασική γραμμή άμυνας των υποστηρικτών του προέδρου τόσο στην εκλογική του βάση όσο και στο Κογκρέσο.
Από την άλλη μεριά, σε νομικό επίπεδο, το δικαστικό προηγούμενο που υπάρχει στις ΗΠΑ ευνοεί τη δικαιοδοσία που έχει ο Μιούλερ για να ζητήσει από το σώμα των ενόρκων να κλητεύσει τον πρόεδρο Τραμπ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή του προέδρου Νίξον κατά της κλήσης σε κατάθεση που είχε εκδοθεί από τον Άρχιμπαλντ Κοξ για τις ηχογραφήσεις του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ. Οι ηχογραφήσεις αυτές, οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Νίξον. Η απόφαση αυτή του ανώτατου δικαστηρίου, είχε υπαγορευτεί από την αρχή ότι κανένας Αμερικανός πολίτης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ, δεν είναι υπεράνω του νόμου, ενώ κανένα αποδεικτικό υλικό που διαθέτει κάποιος δεν μπορεί να βρίσκεται υπεράνω της πρόσβασης που μπορεί να έχει σε αυτό, ένα ειδικό σώμα ενόρκων. Ωστόσο, η έκδοση κλήσης αυτής προς τον πρόεδρο Νίξον είχε ως ζητούμενο όχι την φυσική κατάθεσή του, αλλά την παραγωγή του ηχητικού υλικού που είχε αναφορά στο συγκεκριμένο σκάνδαλο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε επίσης, τον ισχυρισμό του προέδρου Κλίντον ότι η μήνυση που είχε υποβάλλει η Πάολα Τζόουνς δεν μπορούσε να εκδικαστεί, όσο ο ίδιος παρέμεινε στον Λευκό Οίκο. Το νομικό προηγούμενο που δημιουργεί η απόφαση αυτή, δυσκολεύει τον πρόεδρο Τραμπ να ισχυριστεί ότι η άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του, δεν του επιτρέπει να καταθέσει.
Ο χρόνος πιέζει και οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν
Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.
Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ. Ο Μιούλερ, πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του έχει επεκταθεί, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.
Οι δίκες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και του συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, μετατοπίζονται χρονικά, εξέλιξη που σημαίνει ότι η έρευνα Μιούλερ μάλλον θα συνεχιστεί και την άνοιξη. Σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος πιέζει καθώς οι δίκες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.
Παράλληλα, με την έρευνα του ειδικού ανακριτή διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Αυτές έχουν πάντα ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.