Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα την Πράγα ότι η χώρα της δεν θα της ασκήσει «καμία πίεση» για να υιοθετήσει το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ ο πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Νέτσας τη βεβαίωσε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει τους όρους που θέτει αυτή η συνθήκη, μολονότι είναι η μία από τις δύο χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.

«Η Γερμανία δεν θα ασκήσει καμία πίεση (…) Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η Τσεχική Δημοκρατία να λάβει εξαιρετικά στα σοβαρά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της ΕΕ, σημείωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νέτσας από την Πράγα.

Η Τσεχία και η Βρετανία είναι οι δύο μόνες χώρες της ΕΕ που δεν υπέγραψαν το νέο αυτό σύμφωνο.

«Αν και η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει ακόμη υπογράψει το δημοσιονομικό σύμφωνο, ξέρουμε ότι η τσεχική κυβέρνηση κρατάει ανοιχτή αυτήν την εκδοχή», σημείωσε η καγκελάριος και χαιρέτισε «τη μεγάλη πολιτική κατανόηση» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες για το θέμα αυτό.

«Η Τσεχική Δημοκρατία θα εκπληρώσει το 2013 το κριτήριο για δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και θα εξυπηρετήσει έτσι ως παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρώπης. Επομένως δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ μας», κατέληξε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Τσεχία θα εκπληρώσει ντε φάκτο τα κριτήρια του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, δήλωσε παράλληλα ο Νέτσας στην κοινή αυτή συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνον μια ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα χρέους μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Αιτιολογώντας την άρνησή του να υπογράψει το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, ο Νέτσας σχολίασε ότι αυτό δεν ορίζει σαφώς ένα μέγιστο όριο δημόσιου χρέους στο 60% και ότι η λειτουργία των συνόδων κορυφής της ΕΕ σε επίπεδο 27 χωρών μελών δεν προσφέρει χώρο στις χώρες που χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα.