Περισσότερη διαφάνεια από την κυβέρνηση ζητούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, πρώτη σε δύναμη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο, προτού συναινέσουν να εκφράσουν την επίσημη υποστήριξή τους στο αίτημα προς το ΔΝΤ για τη χορήγηση ενός δανείου 3,2 δισ. δολαρίων.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας (PLJ), που συμμετέχει στον συνασπισμό κομμάτων της Αδελφότητας, τονίζει σε ανακοίνωσή του πως συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, η οποία έχει φθάσει στο Κάιρο για διαβουλεύσεις σχετικά με το δάνειο που προορίζεται για τη χώρα, ώστε αυτή να μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο της βαριάς οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του PLJ Μοχάμεντ Μόρσι εξήγησε πως η παράταξή του «δεν έχει καμία αντίρρηση για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, ή με οιοδήποτε άλλο διεθνές ίδρυμα του οποίου η Αίγυπτος είναι μέλος» και πως το κόμμα του «θα μπορούσε αβίαστα να αποδεχθεί κάθε βοήθεια από τα ιδρύματα αυτά που θα προοριζόταν για το γενικό συμφέρον».

Ωστόσο, το ισλαμιστικό κόμμα, που διαθέτει σχεδόν τις μισές έδρες στο Κοινοβούλιο, τονίζει πως η κυβέρνηση που έχει διοριστεί από τους στρατιωτικούς «δεν έχει υποβάλλει ακόμη το σχέδιο των οικονομικών μέτρων που σχετίζονται με τη δανειακή σύμβαση αυτή», ούτε έχει παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους τρόπους της χορήγησής τους και τον αντίκτυπό του στον προϋπολογισμό.

Εκτός από τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Καΐρου, το ΔΝΤ χρειάζεται να εξασφαλίσει και τη διαβεβαίωση από την ισλαμιστική παράταξη, η οποία ήταν ο μεγάλος νικητής στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, πως δεν πρόκειται να τεθεί υπό αμφισβήτηση η δανειακή σύμβαση.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου διακόπηκαν το περασμένο έτος από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, μέσα σε ένα κλίμα διαφωνιών στους κόλπους της σχετικά με τις δυνατότητες της δανειακής συμφωνίας.