Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν την επίθεσή τους στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ χθες, ωθώντας περίπου 1.000 πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, καθώς η αιματηρή εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μπαίνει εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο χωρίς να φαίνεται κάποια ένδειξη πως μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση.
Τουλάχιστον 45 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στην επαρχία, περιλαμβανομένων 23 οι σοροί των οποίων βρέθηκαν με τα μάτια κλειστά με λωρίδες υφάσματος και τα χέρια δεμένα στις πλάτες με χειροπέδες, ανέφερε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία.
Η συνέχιση της αιματοχυσίας και η μεγεθυνόμενη ροή μεταναστών ώθησαν την Τουρκία να ανακοινώσει ότι εξετάζει την δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» στο έδαφος της Συρίας-μια κίνηση που μοιάζει πιθανό να εξοργίσει την Δαμασκό.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Άναν πρόκειται να ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές που είχε στην Δαμασκό και τις προτάσεις του για τον τερματισμό της βίας. «Η πόρτα του διαλόγου είναι ακόμα ανοικτή. Είμαστε ακόμη σε επαφή με τις συριακές αρχές σχετικά με τις προτάσεις του κ. Άναν», είπε ο εκπρόσωπός του, Άχμαντ Φάουζι, από τη Γενεύη.
Δυτικοί διπλωμάτες πάντως εκφράζουν απαισιοδοξία κατ’ ιδίαν για τις πιθανότητες επιτυχίας του Άναν, παρότι η Δαμασκός ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έδωσε «θετική» απάντηση στον Άναν. Ένας διπλωμάτης είπε ότι η απάντηση της Δαμασκού ήταν «όχι ένα ‘Όχι’». Ένας δεύτερος διπλωμάτης είπε όμως ότι η κυβέρνηση Άσαντ απέκρουσε τις προτάσεις του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας μετέδωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εκκαθάρισαν την πόλη Ιντλίμπ από «ένοπλους τρομοκράτες», ενώ χθες δημοσιοποιήθηκαν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πάνω από 9.000 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους αμάχους, στην διάρκεια της εξέγερσης.