Ο στρατός της Μιανμάρ παραδέχθηκε σήμερα την εμπλοκή του στη σφαγή δέκα Ροχίνγκια, αποδεχόμενος επίσης για πρώτη φορά την ύπαρξη ομαδικών τάφων μελών αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας στην επαρχία Ραχίν (βόρεια).
«Κάτοικοι του χωριού Ιν Ντιν και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν δέκα τρομοκράτες από το Μπανγκλαντές», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook το γραφείο του επικεφαλής του στρατού, αναφερόμενο στα γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου στην πολιτεία Ραχίν.
Το μήνυμα χρησιμοποιεί έναν υποτιμητικό όρο για τους Ροχίνγκια, θύματα μιας εκστρατείας καταστολής του στρατού της Μιανμάρ, την οποία ο ΟΗΕ χαρακτήρισε επιχείρηση εθνοκάθαρσης.
Στην ανάρτηση επιβεβαιώνεται επίσης για πρώτη φορά η ύπαρξη ενός ομαδικού τάφου θυμάτων Ροχίνγκια στην περιοχή αυτή όπου ο στρατός εξαπέλυσε εκστρατεία καταστολής εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας.
Στην ανακοίνωσή του ο στρατός διευκρινίζει πως οι δυνάμεις ασφαλείας αιχμαλώτισαν δέκα Ροχίνγκια και τους σκότωσαν ενώ μαίνονταν οι μάχες στο Ιν Ντιν και στα περίχωρα.
«Αποφασίστηκε να εκτελεστούν σε ένα κοιμητήριο», διευκρινίζεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook.
Οι βιαιότητες στην πολιτεία Ραχίν ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου με επιθέσεις σε θέσεις της αστυνομίας από τους αντάρτες Ροχίνγκια του Στρατού Σωτηρίας των Ραχίνγκια του Αρακάν (ARSA), που καταγγέλλει την κακομεταχείριση αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας.
Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε στη συνέχεια ο στρατός είχε ως αποτέλεσμα περίπου 655.000 Ροχίνγκια να καταφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές από τον Αύγουστο. Ο ΟΗΕ αναφέρθηκε σε στοιχεία που φανερώνουν «γενοκτονία».
Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός απάτριδων στον κόσμο αφότου το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ τους αφαίρεσε την υπηκοότητα το 1982.
Θύματα διακρίσεων, δεν έχουν έγγραφα ταυτότητας, δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν χωρίς άδεια. Επίσης δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ούτε σε δημόσιες υπηρεσίες όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία.