Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστίνιο κρατούμενο στο Ισραήλ Χάντερ Αντνάν, μέλος της ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, που κάνει απεργία πείνας εδώ και 60 ημέρες.

Στον φυλακισμένο Αντνάν, 34 ετών, επετράπη να δεχτεί σήμερα την οικογένειά του που τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο του Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ, όπου τελεί υπό διοικητική κράτηση, έγινε γνωστό από τη σύζυγό του και την ισραηλινή σωφρονιστική διοίκηση.

Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν έξω από την ισραηλινή στρατιωτική φυλακή του Όφερ στη Δυτική Όχθη, καθώς και έξω από τα σημεία όπου εδρεύει η Ερυθρά Ημισέληνος σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Αντνάν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής για την προστασία των κρατουμένων Αμίν Σομάν.

Δεκάδες νέοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή του Όφερ, κοντά στη Ραμάλα, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, με τους νέους να πετούν πέτρες και τις ισραηλινές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, παρουσία αξιωματούχων, μεταξύ τους ο παλαιστίνιος υπουργός Κρατουμένων Ίσα Καρακέ και αντιπρόσωποι παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές ύψωναν φωτογραφίες του Αντνάν και πανό τα οποία έγραφαν «Όχι στην αυθαίρετη διοικητική κράτηση».

«Ο Χάντερ Αντνάν έγινε σύμβολο εθνικό, αραβικό, παγκόσμιο, της προάσπισης και της αξιοπρέπειας των ελεύθερων ανδρών σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος πρέπει να αναγκάσει το Ισραήλ να αποδίδει στους παλαιστίνιους κρατούμενους τα δικαιώματά τους και να τους αντιμετωπίζει ως αιχμάλωτους πολέμου και όχι ως εγκληματίες», είπε ο υπουργός.

Κρατούμενος χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία, ο Αντνάν συνελήφθη το Δεκέμβριο από τον ισραηλινό στρατό κοντά στη Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη όπου ήταν εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ. Πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 18 Δεκεμβρίου.