Τα παιδιά στη Ρωσία πρέπει να παίζουν με ρωσικά παιχνίδια και όχι με όπλα και άρματα μάχης που αντιγράφουν δυτικά μοντέλα, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν έκανε την τοποθέτηση αυτή μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. «Αρκετά έπαιξαν τα παιδιά μας με τα Λέοπαρντ» έγραψε, αναφερόμενος σε ένα γερμανικής κατασκευής άρμα μάχης που είχε τεθεί σε υπηρεσία την εποχή του ψυχρού πολέμου.

«Έδωσα διαταγή να εξεταστεί η παραγωγή μοντέλων παιγνιδιών βασισμένων στα ρωσικά όπλα και το ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό» συνέχισε ο Ρογκόζιν, πρώην ηγέτης ενός εθνικιστικού κόμματος, ο οποίος ως πρόσφατα ήταν πρεσβευτής της Μόσχας στο NATO.

Η Ρωσία υπερηφανεύεται για τη νίκη που είχε καταγάγει επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Ανατολικό Μέτωπο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει μια ιστορική παράδοση στην κατασκευή όπλων. Κατασκευάζει από ημιαυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ ως διηπειρωτικούς πυραύλους, όμως πολλά από τα πολεμικά παιχνίδια και τα μοντέλα που πωλούνται στην αγορά βασίζονται σε ξένα όπλα.

Ορισμένα καταστήματα παιγνιδιών πωλούν στρατιωτικά που κρατούν αμερικάνικες σημαίες και μοντέλα τουφεκιών δυτικής κατασκευής, χωρίς να έχουν ούτε ένα με Καλάσνικοφ.

Ο τομέας των εξοπλισμών στη Ρωσία, αν και παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος σε εξαγωγές παγκοσμίως, επικρίνεται στο εσωτερικό διότι αποτυγχάνει να παράγει προϊόντα εφάμιλλα των δυτικών και για καθυστερήσεις την τήρηση των προθεσμιών.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε απειλήσει το 2011 να αγοράσει κι άλλα όπλα από το εξωτερικό, μετά την αγορά δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral από τη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποσχεθεί ότι θα δαπανήσει σχεδόν 20 τρισ. ρούβλια (665 δισ. δολάρια) ως το 2020 για τον επανεξοπλισμό του ρωσικού στρατού, ο οποίος πάσχει από χρόνια έλλειψη επενδύσεων, έχει απαρχαιωμένο υλικό και το ηθικό του θεωρείται χαμηλό.