Βαθαίνει η ρήξη ανάμεσα στον Iταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Τζανφράνκο Φίνι καθώς οι εκπρόσωποι των δυο πολιτικών αρχηγών συνεχίζουν να ανεβάζουν τους τόνους.
Ο στενός συνεργάτης του Φίνι, Ίταλο Μποκκίνο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλίκα» υπογραμμίζει σήμερα ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραίτησης του προέδρου της Βουλής. Αντιθέτως, εκείνος που θα έπρεπε να παραιτηθεί είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από την στιγμή που βρίσκεται στο εδώλιο για σειρά δικαστικών υποθέσεων».
Απαντώντας στη συγκεκριμένη δήλωση, ο Υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι, ένας από τους τρεις συντονιστές του κόμματος του «Καβαλιέρε», τονίζει ότι «ο Μποκκίνο βρίσκεται σε σύγχυση, και αγνοεί το πόσο η πολιτική μπορεί να είναι πολύπλοκη και συγχρόνως σκληρή».
Εν τω μεταξύ η εφημερίδα της οικογένειας Μπερλουσκόνι, «Ιλ Τζορνάλε», έχει ξεκινήσει εκστρατεία με αίτημα την παραίτηση του Φίνι από την προεδρία της βουλής. Η εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες να στείλουν μηνύματα και υπογραφές, με τις οποίες να ζητούν την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής ενώ στο πρωτοσέλιδό της κάνει γνωστό ότι τα fax και τα emails που στηρίζουν το αίτημα της παραίτησης, έχουν ξεπεράσει τις 35.000.
Η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με την υπόθεση, που τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν βαπτίσει ως «υπόθεση Μονακό». Πρόκειται για ένα σπίτι στο Μόντε Κάρλο, που ανήκε στο κόμμα «Εθνική Συμμαχία» και του οποίου ο Φίνι ήταν γραμματέας μέχρι τη συνένωση με τον μπερλουσκονικό «Λαό της Ελευθερίας».
Το εν λόγω ακίνητο φέρεται να πουλήθηκε σε ξένη εταιρία και στη συνέχεια νοικιάστηκε στον αδελφό της σημερινής συντρόφου του Φίνι, Ελιζαμπέτα Τουλλιάνι.
Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου του «Καβαλιέρε» επιμένουν ότι οι λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης πρέπει να εξακριβωθούν και η εισαγγελία της Ρώμης, άρχισε σχετική έρευνα. Ο Φίνι δήλωσε ότι το διαμέρισμα πουλήθηκε στη μόνη εταιρία που είχε δείξει ενδιαφέρον, «σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της αρχικής εκτίμησης». Ενώ σε ό, τι αφορά την ιδιοκτησιακή ταυτότητα της συγκεκριμένης εταιρίας δήλωσε ότι δε γνωρίζει απολύτως τίποτα.
Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται και σε μια άλλη παράμετρο, που δεν είναι άλλη από τις αποδιδόμενες στο Φίνι παρεμβάσεις για να προσπαθήσει να βοηθήσει, τον αδελφό της συντρόφου του, Τζανκάρλο Τουλλιάνι, να εξασφαλίσει την ανάθεση παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, από την δημόσια τηλεόραση Rai.
Ο Φίνι πριν τρεις εβδομάδες διεγράφη από το κόμμα του ιταλού πρωθυπουργού και δημιούργησε δική του κοινοβουλευτική ομάδα, με την ονομασία «Μέλλον και Ελευθερία». Ο ίδιος επιμένει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το θεσμικό του αξίωμα.
Το χριστιανοδημοκρατικής προέλευσης Κέντρο προσβλέπει σε μια προγραμματική συμμαχία με τους υποστηρικτές του προέδρου της Βουλής. Υπάρχουν όμως σημεία, όπως η αναγνώριση των ζευγαριών που συζούν, ανεξαρτήτως σεξουαλικής προτίμησης, που θεωρούνται κύριας σημασίας από όσους απαρτίζουν το «Μέλλον και Ελευθερία» και τα οποία μπορεί να μη γίνουν δεκτά από τους πρώην χριστιανοδημοκράτες.
Το δε Κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» πρέπει ακόμη να ξεκαθαρίσει αν θέλει να ενισχύσει το μετριοπαθές προφίλ του, ανοίγοντας διάλογο με το Φίνι και τους χριστιανοδημοκράτες ή να προχωρήσει στη σύνταξη κοινού προγράμματος με τον πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο και τις μικρές δυνάμεις της «παραδοσιακής αριστεράς».
Αυτό που σύμφωνα με τους παρατηρητές θεωρείται βέβαιο, είναι ότι, δεδομένης της παρούσας, τεταμένης πολιτικής κατάστασης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μόλις τελειώσει ο Αύγουστος, θα πρέπει να βάλει πλώρη για πρόωρες εκλογές.