Ο Ιρακινός υφυπουργός Εξωτερικών Τζάουαντ αλ Ντορούκι εξέφρασε σήμερα στον Τούρκο πρεσβευτή στο Ιράκ Γιουνούς Ντεμιρέρ, «τις ανησυχίες της ιρακινής κυβέρνησης για το θέμα των σχολίων που έκαναν πρόσφατα Τούρκοι αξιωματούχοι για ιρακινές εσωτερικές υποθέσεις, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Η Άγκυρα θα πρέπει «να αποφεύγει ο,τιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις», σύμφωνα με την ιρακινή ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους επικεφαλής των διαφόρων κομμάτων και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους του Ιράκ να εμποδίσουν το ξέσπασμα μιας «νέας αδελφοκτόνας σύγκρουσης», την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί σε μια σοβαρή πολιτική κρίση η οποία δημιουργεί φόβους για επανεμφάνιση της διαθρησκευτικής βίας.

Ο Ερντογάν τάχθηκε επίσης υπέρ της λήψης μέτρων για να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να αποφευχθούν οι πολιτικές πιέσεις γύρω από μια ενδεχόμενη δίκη του Ιρακινού αντιπροέδρου, του σουνίτη Τάρεκ αλ Χασέμι, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε επιθέσεις και έχει τώρα βρει καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Τούρκος πρεσβευτής απάντησε ότι τα σχόλια αυτά «έχουν καλές προθέσεις» και δεσμεύτηκε να ενημερώσει την κυβέρνησή του για την ιρακινή θέση.