Να διεξαχθεί έρευνα διέταξε σήμερα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο ο 3ος για να διαπιστωθεί γιατί δεν είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από ένα χωριό που βρίσκεται σε περιοχή στην οποία εξορύσσονται μεταλλεύματα και όπου τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση.

Εκπρόσωπος του προέδρου επισήμανε πως χάρτες ενδεικτικοί των γεωλογικών κινδύνων είχαν δοθεί σε αξιωματούχους της πόλης Παντουκάν στον Κοιλάδα Κομποστέλα, 930 χλμ. νοτίως της Μανίλας, ήδη από τον Απρίλιο για να τους ενημερώσουν για τις περιοχές που έπρεπε να εκκενωθούν.

Καθώς είναι δύσκολη η πρόσβαση σε περιοχές που σημειώνονται ως υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος, «η ευθύνη για την εθελοντική ή υποχρεωτική εκκένωσή τους ανήκει στους αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης. Αυτό το δυστύχημα είναι εντελώς απαράδεκτο».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι αρχές θα εξετάσουν γιατί πολλές μικρής κλίμακας μεταλλευτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι λειτουργούν στην περιοχή, παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση.