Στα αίτια και τον τρόπο εξάπλωσης της φωτιάς, τον βαθμό τήρησης των κανονισμών αλλά και τις ενέργειες της τοπικής αρχής θα επικεντρωθεί η έρευνα για την τραγική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον ογδόντα άνθρωποι.
Σε δηλώσεις του σήμερα ο επικεφαλής της έρευνας, ο συνταξιούχος δικαστής Sir Martin Moore-Bick, τόνισε πως αυτή «μπορεί και θα δώσει απαντήσει» για το πώς είναι δυνατόν να συνέβη μια τέτοια καταστροφή στο Λονδίνο του 21ου αιώνα.
Μιλώντας ενώπιον κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται ο πύργος Γκρένφελ και συγγενών των θυμάτων, κι αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ο Sir Martin χαρακτήρισε τη φωτιά «τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή».
«Γνωρίζουμε πως σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι και πως πολλοί από τους επιζήσαντες σημαδεύτηκαν. Ξέρουμε πως πολλοί έχασαν τα πάντα. Η έρευνα δεν μπορεί να τα αλλάξει αυτά αλλά μπορεί και δώσει απαντήσεις για το πώς συνέβη μια τέτοια καταστροφή στο Λονδίνο του 21ου αιώνα».
Το πρώτο πόρισμα αναμένεται γύρω στο Πάσχα, σύμφωνα με το BBC.
Η φωτιά ξεκίνησε από ψυγείο σε διαμέρισμα και εξαπλώθηκε στο κτίριο των 24 ορόφων στο Κένσινγκτον, τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου.
«Ο εφιάλτης συνεχίζονται»
Ο Miguel Alves, ένας από τους ενοίκους που γλίτωσαν από τη φωτιά, τόνισε πως οι κάτοικοι ζητούν δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών.
«Ο εφιάλτης συνεχίζεται όπως την πρώτη νύχτα» εξομολογήθηκε ο Shah Aghlani, που έχασε στη φωτιά τη μητέρα και τη θεία του. «Αναζητούμε απεγνωσμένα την αρχή του τέλους. Ελπίζουμε η έρευνα να είναι αυτή η αρχή».
Η Tomasina Hessel, που έχασε το σπίτι της στη φωτιά, φοβάται πως η έρευνα δεν θα είναι όσο ενδελεχής πρέπει. «Δεν πιστεύω πως θα φτάσει βαθιά για να βρει ποιοι είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που ελήφθησαν, κάτι που πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για να τους αποδοθούν ευθύνες» τόνισε.