Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης της Συρίας, αποδίδει στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «την άμεση ευθύνη» για τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη Δαμασκό και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων.

«Το συριακό καθεστώς και μόνο αυτό, φέρει την αποκλειστική άμεση ευθύνη για τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις», αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του. Το καθεστώς «θέλησε να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους παρατηρητές (του Αραβικού Συνδέσμου) να μην πλησιάσουν τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Έχουμε πολλές υποψίες ότι αυτό έχει ενορχηστρωθεί από το ίδιο το καθεστώς», δήλωσε η Μπάσμα Καντμάνι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση, οι συριακές αρχές θέλουν να αποδείξουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μία πρώτη ομάδα του οποίου έφτασε χθες στη χώρα για να προετοιμάσει την άφιξη των παρατηρητών, ότι η Συρία είναι θύμα τυφλής βίας και γι’ αυτό είναι προετοιμασμένες να σπείρουν το χάος ακόμη και στην ίδια την πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ η Ρωσία καταδίκασε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες «βάρβαρη» πράξη που έχει στόχο να υποδαυλίσει «τις συγκρούσεις» στη Συρία.

«Η Μόσχα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη βάρβαρη πράξη που προκάλεσε το θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι εξτρεμιστικές δυνάμεις που απορρίπτουν μία ενδοσυριακή διευθέτηση της κρίσης μέσω του εθνικού διαλόγου και με τη συμμετοχή των αρχών και της αντιπολίτευσης έχουν στόχο να υποδαυλίσουν τις συγκρούσεις και να υποκινήσουν ένοπλες προκλήσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.