Τη διενέργεια διεξοδικής και διαφανούς έρευνας για τα αίτια της καταστροφής του Ινστιτούτου της Αιγύπτου στη διάρκεια πυρκαγιάς στα επεισόδια της Αιγύπτου ζήτησε χθες η Γαλλία από τις αρχές της χώρας.

«Είναι ένα δράμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό και καταδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας την οποία φιλοξενεί η Αίγυπτος» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Η πολιτιστική αυτή καταστροφή προστίθεται στην τραγωδία με τους νεκρούς από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, κάτι που μας οδηγεί να ζητήσουμε επιμόνως από τις αιγυπτιακές αρχές να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο διάλογο και να διασφαλίσουν τι κανονικές συνθήκες άσκησης της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής διαδήλωσης», είπε.

Ο Βαλερό διευκρίνισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα υποστήριξης για την αποκατάσταση του Ινστιτούτου της Αιγύπτου που μπορεί να ζητηθεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν εξέφρασε τη θλίψη του για την πυρκαγιά στο Ινστιτούτο, ένα κτίριο που αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος της ζωντανής μνήμης της Αιγύπτου και ενσαρκώνει τους ιδιαίτερα ισχυρούς ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της χώρας αυτής και της Γαλλίας».

Ανάμεσα στα πολύτιμα αρχεία του ήταν τόμοι μιας πρωτότυπης έκδοσης της μνημειώδους «Περιγραφής της Αιγύπτου», ενός έργου με γνώσεις για τη χώρα αυτή που άρχισαν γάλλοι επιστήμονες το 1798. Οι τόμοι αυτοί φέρεται να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο.

Το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε έναν κατάλογο των ζημιών, μόλις η κατάσταση στην πλατεία Ταχρίρ το επιτρέψει.