Την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας η οποία θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες τη δυνατότητα ευκολότερης και ταχύτερης αναγνώρισης των προσόντων τους στην Ευρώπη, εισηγήθηκε σήμερα στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση αποσκοπεί, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, στην απλούστευση των κανόνων για την κινητικότητα των επαγγελματιών στην ΕΕ χάρη σε μια ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα η οποία θα επιτρέψει την ευκολότερη και ταχύτερη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, για όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματικούς κλάδους. Η πρόταση αποσαφηνίζει επίσης το πλαίσιο για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι καλεί τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν το πεδίο των νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμάτων τους και ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κοινού.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις. Μία απ’ αυτές είναι η
αυξανόμενη ζήτηση επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η
πρόταση που υποβλήθηκε σήμερα σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα
ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικού συστήματος
αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, προκειμένου να ενισχυθεί η
κινητικότητα των επαγγελματιών σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ. «Με το σύστημα αυτό», όπως είπε, «θα διευκολυνθεί η μετακίνηση των επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης όπου υπάρχουν κενές θέσεις απασχόλησης, με ευνοϊκά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας, δηλαδή ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού, αποτελεί ικανοποιητική λύση δεδομένου ότι θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες αναγνώρισης για τους μετακινούμενους επαγγελματίες».