Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως οι πρώτες προτάσεις που έγιναν από τη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τα δικαιώματα μετά το Brexit των Ευρωπαίων που έχουν εκπατριστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα «πρώτο βήμα», αλλά «ανεπαρκές».
Ερωτηθείς αν έχει οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί, ο Γιούνκερ απάντησε λακωνικά: «Όχι». Από τους πιο επικριτικούς ήταν ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το βρετανικό σχέδιο «ιδιαίτερα αόριστο». Η βρετανή πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα το πρωί πως η πρότασή της είναι «δίκαιη και πολύ σοβαρή».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προειδοποιήσει πως η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών δεν θα ήταν ένα «φόρουμ» για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, εφόσον υπάρχει ένας επίσημος δίαυλος, με δύο ομάδες με επικεφαλής από την πλευρά της ΕΕ τον Μισέλ Μπαρνιέ και από τη βρετανική πλευρά τον Ντέιβιντ Ντέιβις.
Η παρέμβαση της Μέι ενώπιον των εταίρων της χθες το βράδυ περιορίσθηκε συνεπώς σε μια δήλωση, αφήνοντας τους 27 να περιμένουν τη δημοσιοποίηση ενός λεπτομερούς εγγράφου, που ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι μια καλή πρώτη πρόταση, την οποία εκτιμώ, αλλά είναι σαφές πως οφείλουμε να επενδύσουμε σ’ αυτήν πολλή δουλειά. Πολλοί πολίτες μας δεν καλύπτονται από την πρόταση της κας Μέι και αυτό θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν.
Αποκαλύπτοντας τις πρώτες λεπτομέρειες του σχεδίου της για το Brexit, η βρετανή πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της τύχης των ευρωπαίων και των βρετανών πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Μέι υποσχέθηκε πως δεν θα απελαθεί κανένας από τη χώρα όταν ανακοινωθεί το διαζύγιο με την ΕΕ και πως το Λονδίνο θα προσφέρει δυνατότητες στους ευρωπαίους πολίτες να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους για να μπορέσουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αμέσως μετά την παρέμβασή της χθες το βράδυ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είδε σ’ αυτή μια «καλή αρχή». «Όμως ασφαλώς απομένουν ακόμη πολλά, πολλά άλλα ζητήματα» για να διευθετηθούν, προειδοποίησε η Μέρκελ.