Τη γνωστή Γαλλίδα τυροκόμο Marie Harel, η οποία παρασκεύασε πρώτη το τυρί καμαμπέρ (camembert), τιμά η Google, αφιερώνοντάς της το Doodle της 28ης Απριλίου.
Η Marie Harel γεννήθηκε πριν από 256 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1761, στο χωριό καμαμπέρ της Κάτω Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία.
Πρόκειται για το «μεγαλύτερο μικρό χωριό της Γαλλίας», όπως αποκαλείται, καθώς το μικρό κέντρο του περιλαμβάνει μόνο το Μουσείο Τυριού (σε σχήμα τυριού καμαμπέρ), το δημαρχείο, την εκκλησία της Αγίας Άννας (προστάτιδας του χωριού), το μουσείο «Ferme Président», το Μπεμονσέλ (Beamoncel, το σπίτι στο οποίο ζούσε η Marie Harel) και τρία ακόμη σπίτια.
Η Marie Harel ήταν εκείνη η οποία παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί καμαμπέρ, με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, στα τέλη του 18ου αιώνα.
Σύμφωνα με έναν μύθο που επικράτησε στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν εκείνος που της εκμυστηρεύτηκε τη συνταγή.
Αν και για τις συγκεκριμένες αναφορές δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις, η Marie Harel ήταν υπαρκτό πρόσωπο και παρήγαγε το ιδιαίτερο αυτό τυρί.
Μερικά χρόνια αργότερα, ο εγγονός της, Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός.
Το καμαμπέρ είναι αρκετά πλούσιο και σε «χημεία» πέρα από γεύση. Αποτελεί ιδιαίτερα γνωστό εξαγώγιμο προϊόν της Γαλλίας. Κρεμώδες και μαλακό σε υφή, είναι ιδανικό για κρακεράκια και κρασί.