Ο Μάριο Μόντι αντιπροσωπεύει «μια άλλη Ιταλία» και «την σοβαρότητα» σε σχέση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επισημαίνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος που βλέπει στην τεχνοκρατική κυβέρνηση την οποία είναι έτοιμος να σχηματίσει «μια αλλαγή εποχής».

«Οι τόνοι και η επισημότητα» που επικράτησαν στην διάρκεια του διορισμού του Μόντι στο προεδρικό μέγαρο «δείχνουν μια αλλαγή εποχής και όχι μόνο στην κυβέρνηση: τέλος τα χαμόγελα, μεγάλη ανησυχία, αλλά και η πεποίθηση ότι η Ιταλία μπορεί να βγει από την κρίση», υπογραμμίζει η εφημερίδα La Reppublica.

«Η πρόκληση της σοβαρότητας» είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore: «η ανάληψη της εξουσίας από τον Μάριο Μόντι είναι χαρακτηριστική της μετάβασης που πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, μέσα σε λίγες ώρες: είναι μια εικόνα που παραπέμπει σε μια άλλη Ιταλία: από την Ένωση, η μεγάλη Ιταλία βρίσκει τον ιστορικό της προορισμό και την ταυτότητά της».

Για την Corriere della Sera, «ένα ξεκάθαρο χαρακτηριστικό του προγράμματος της ευρείας συμμαχίας που ελπίζουμε ότι θα γεννηθεί στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να είναι η δικαιοσύνη στις μεταρρυθμίσεις».

Η εφημερίδα La Stampa επισημαίνει την «συλλογική ευθύνη» των Ιταλών στην σημερινή κρίση: «τώρα ακούμε να μιλούν για εθνική απελευθέρωση σαν να έπεσε ένας δικτάτορας ο οποίος από μόνος του κατέστρεψε τη χώρα, υπάρχει ευθύνη, όχι μόνο ατομική, αλλά και συλλογική για την σημερινή οικονομική κατάσταση».

«Δεν έχει έρθει το τέλος» για τον Καβαλιέρε, προειδοποιεί η εφημερίδα της οικογένειας Μπερλουσκόνι, Il Giornale, ο βασικός αρθρογράφος της οποίας Βιτόριο Φέλτρι περιγράφει τον νέο πρωθυπουργό ως ένα απλό λογιστή.